23 Mart 2016 Çarşamba

Türk Caz Müziğinin Duayen ismi Selçuk Sun


Türk  Caz’ının en önemli isimlerinden biri olan Selçuk Sun’u 22 Mart 2016’da yitirdik. Caz müziğin ülkemizdeki duayen isimlerinden olan kontrbas sanatçısı Selçuk Sun 82 yaşında hayata veda etti.
   Türkiye`de caz müziğin ilk kuşak temsilcileri arasında yer alan Selçuk Sun, 1934 yılında dünyaya geldi. Ankara Devlet Konservatuvarı`nda okuyan Sun, okul sıralarında caz müziğe ilgi duyacaktı. Sanatçının cazla ilk tanışması   caz trompetçisi Muvaffak "Maffy" Falay` ile olacaktı
 Falay ile uzun seneler çok kez aynı sahneyi paylaşan Selçuk Sun,  Türkiye`de caz müziğin dönüm noktalarından sayılan Dizzy Gillespie`nin 1956 yılı dünya turnesi kapsamında Türkiye`ye geldiği günlerde  onunla aynı sahneleri paylaşır.  Birlikte çaldığı bir diğer büyük isim ise yine bir dünya turnesi kapsamında Ankara`da konser veren  Dave Brubeck`le 1958 yılında birlikte çalar.
 Ardından, Dave Brubeck sayesinde Berklee`den aldığı bursla çok istediği halde Amerika`ya gidemeyen Sun askerlik görevini tamamlasının ardından 1960`lı yılların başlarında Oslo ve Kopenhag`da yaşadı. Kopenhag günlerinde birlikte çaldığı isimler arasında Bud Powell ve Lucky Thompson gibi efsane isimler olan Sun aynı yıl katıldığı yılın genç caz basçısı yarışmasında ikinci geldi. 

 Bu dönemin sonunda yaptığı evliliğin ardından Türkiye`ye dönen Sun Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası`nda 1980 yılında emekli olana kadar çalışmayı sürdürdü. Hayatının kalanını İstanbul`da geçiren Sun tüm bu yıllar boyunca cazdan hiç kopmadı, düzenli olarak başta Nardis olmak üzere klüplerde, konserlerde yeraldı. Selçuk Sun, 2006 yılında İKSV`den Yaşamboyu Başarı Ödülü`nü almıştı.   





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...