5 Mart 2016 Cumartesi

Panço Mithat Danışan’ın ardından bir kaç kelam


4 Mart 2016 tarihinde yitirdiğimiz Mithat Danışan, davulcu Aydın Daruga ile birlikte çeşitli kulüplerde çalarak müziğe başlamıştı. Ardından Danışan’ı Yurdaer Doğulu, Kaygısızlar, Kurtalan Ekspres’te bas gitarist olarak görecektik.
1972 yılında Kardaşlar grubuyla olaylı bir şekilde yolunu ayıran Cem Karaca, Moğollar ile birlikte müzik yapmaya karar verecekti.  Bu birleşmenin ilk döneminde yer alan Moğollar kadrosu 1973’te fikir ayrılığına düşecekti. Bu fikir ayrılığı sonucunda grup çatırdayacak ve sadece Cahit Berkay kalacaktı. Cem Karaca ile Cahit Berkay grubu tekrar toparlamak için kolları sıvar ve Kasım ayında klavyeli çalgılara “Türkiye’nin Keith Emerson’u” diye anılan Turhan Yükseler’i alırken, davula da Turfan Altan’ı bulurlar. Bu iki isim de Yurdaer Doğulu’nun ekibindendir. Gene aynı grupta bas gitarist olan Mithat Danışan’ı da bulunca Moğollar’ın yeni kadrosu belli olmuştur. 
Yeni oluşan bu Moğollar kadrosuyla Cem Karaca en yüksek satışını yapacağı ve uzun yıllarca onunla özdeşleşecek şarkısı olan “Namus Belası” plağını çıkartacaktı. 1974 yılında çıkan bu 45’lik plaktan sonrada yeni kadroyla ilk konserlerini 22 Aralık 1974’te Fitaş Sineması’nda vereceklerdi. Beyoğlu’nda yolların kapanmasına neden olacak bu konsere ilgi çok büyüktü. Bu konserde Moğollar alışıldık Anadolu Pop tarzından daha çok Batı anlayışında bir rock grubuna dönmüştü. Bu konserde Cem Karaca, RCA plak firmasıyla da yurtdışında  bir plak çıkartarak dünyaya açılma planlarına yönelik İngilizce bir parça da seslendirecekti. “Paradox” isimli bu parça Cem Karaca’nın İngilizce vokaliyle başlıyordu. Vokalli bölüm 2 dakika sürüyor ve ardından 10 dakika boyunca enstrümanların solosuyla inanılmaz bir yorum çıkıyordu. Bu sololarda orguyla Turhan Yükseler başı çekerken finale doğru Mithat Danışan ve davulcu Tufan Altan harikalar yaratıyordu.   
Daha sonrasında 1975’te Turhan Yükseler, gruptan ayrılarak Fikret Kızılok’un hard rock’ı hedefleyen grubu Tehlikeli Madde’ye katılacaktı. Mithat Danışan’ı da Barış Manço’nun Kurtalan Ekspres grubunda görecektik. Ve böylece “2023” albümü çıkacaktı. Aynı yıl Barış Manço, “Baba Bizi Eversene” adlı filmde de oynayacaktı. Tabi bu filmde Kurtalan Ekspres elemanları da rol alacaktı. O filmde “ Dere Boyu Kavaklar” şarkısında grubun gitaristi Ohannes Kemer ile birlikte Mithat Danışan görüntüleri bugüne kadar You Tube görüntüleriye taşınacaktı.
1976 yılına gelindiğinde Mithat Danışan’ı Edip Akbayram’ın grubu Dostlar’ın basgitaristi olarak bulacaktık. Jethro Tull’ın “This Was” albümüne benzer kapağı ile “Nedir? Ne Değildir?’ albümü çıkacaktı. Edip Akbayram diskografisinde rock etkisinin en çok hissedildiği bu çalışmada en önemli isim hiç kuşkusuz bas gitarda yer alan Mithat Danışan’ının performansıydı.
Mithat Danışan ile ilgili bu üç dönemi anlatmak istedim. Bulabilirseniz bu çalışmaları dinleyin derim.

Panço Mithat Danışan gibi Türk Rock’ının az bilinen ama çok önemli kahramanları için daha yazılması gereken çok şey var ama benim elimden gelen anca bu kadar.

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...