3 Şubat 2016 Çarşamba

Willie Dixon özel 2. bölüm


Geçen haftaki Blues Perişan radyo programında Willie Dixon şarkılarını bizzat Willie Dixon’un yorumlarıyla çalmıştık. 
4 Şubat 2016 gecesi yayınlanacak olan programda ise Willie Dixon’un şarkılarını yapan rock gruplarına yer vereceğiz. Bunlar arasında bir döneme damgasını vurmuş The Doors, Led Zeppelin, The Allman Brothers, Fleetwood Mac, Grateful Dead, Humble Pie, Rolling Stones, Savoy Brown, Black Oak Arkansas gibi rock grupları da yer alıyor. 

Willie Dixon şarkılarını yorumlayan isimlerden bir bölümü de hard rock kökenli topluluklara ayrılacak. Bunlar arasında April Wine, UFO grupları yer alırken, Motorhead ve Megadeth gibi heavy metal gruplarının da Willie Dixon yorumları yer alacak.






“Hoochie Coochie Man",  Muddy Waters’la özdeşleşmiş, unutulmaz Blues klasiği.  Bir başka unutulmaz da Howlin’ Wolf denilince akla gelen, “Hovlin’ For Darling”.
Bu iki parçanın da bestecisi Willie Dixon’dur. Sadece bu şarkılar mı? İlk akla gelenleri şöyle bir sıralarsak, “Back Door Man”, “Evil”, I Just Want To Make Love, “I’m Ready”, “My Babe”, “I Can’t Quit You Baby”, “Spoonful”, “I Ain’t Superstitious”, “Little Red Rooster”,  “You Shook Me” diye devam eder gider.
1950’den 1975’e kadar faaliyetini sürdüren Chess Records isimli plak şirketi, bir çok blues devini çıkartırken, Modern Chicago Blues’ın da doğuşuna sebep olacaktı. Bütün bunların en büyük müsebbibi de plak şirketinde prodüktörlük yapan usta müzisyen Willie Dixon’dan başkası değildi. O burada prodüksiyonu sağlarken, ürettiği bestelerle birlikte o günün yeni isimlerini hem keşfederek hem de işleyerek (şimdilerde ona imaj maker’lık diyarlar ama Dixon’ın ki daha ötedeydi. O bir kaşifti) blues tarihinde bir çığır açacaktı.
Willie Dixon’ın ürettiği blues klasikleri  sadece blues’la ve o dönemle sınırlı kalmadı. Onun eserlerini ilerki dönemlerde rock grupları ve müzisyenleri yorumlayacaktı. Bu yorumlarda Willie Dixon’ın o şarkıları onları yorumlayan rock gruplarıyla da özdeşleşecekti. Günümüzde de bu şarkılar hala bir çok müzisyenin repertuarında yeni yorumlarla bizlere ulaşıyor.
Willie Dixon’un şarkılarını ilk yapılan plakları ve çıkış tarihleriyle önceki yazılarımda yazdım. Burada o şarkıları daha sonra seslendiren isimleri ve grupları da yazdım. Oraya baktığınızda bu şarkıların ne denli çok yorumlandığını daha iyi göreceksiniz. Hoş o yazıda daha o kadar çok yorum yer almamıştır ki.
Geçen haftaki Blues Perişan radyo programında Willie Dixon şarkılarını bizzat Willie Dixon’un yorumlarıyla çalmıştım. 4 Şubat 2016 gecesi yayınlanacak programda ise Willie Dixon’un şarkılarını yapan rock gruplarına yer vereceğim. Bunlar arasında Elvis Presley, Sting, Elvis Costello gibi popüler ikonlar yer alırken, bir döneme damgasını vurmuş The Doors, Led Zeppelin, The Allman Brothers, Fleetwood Mac, Grateful Dead, Humble Pie, Rolling Stones, Savoy Brown, Black Oak Arkansas gibi rock grupları da yer alıyor. Bu örneklerin dışında daha ne çok isim var ama bu kadarını program için seçebildim. Perşembe gecesi yayınlanacak programda Eric Clapton, Joe Bonamassa, Stevie Ray Vaughan, George Thorogood gibi blues kökenli isimler de yer alacak. Programın içinde Willie Dixon şarkılarını yorumlayan isimlerden bir bölümü de hard rock kökenli isimlere ayrılacak. Bunlar arasında April Wine, UFO grupları yer alırken Motorhead ve Megadeth gibi heavy metal gruplarının da Willie Dixon yorumları yer alacak.
Blues Perişan radyo programı her hafta olduğu gibi Perşembe saat 22.00’de, iki saat boyunca Rock FM 94.5’te.

Internetten dinlemek için

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...