6 Şubat 2016 Cumartesi

KENNY GARRETT “ Pushing the World Away “


 KENNY GARRETT
 “ Pushing the World Away “
(2013)
Garrett, 52 yaşında ve 17 albümle deneyimli bir caz saksofoncusu olmasına rağmen, sanki yola yeni  adım atan biri gibi keşfe ve en önemlisi de yenilenip, büyümeye açık bir müzisyen. 12 parçalık albüme baktığımızda caz ustalarına göndermeler yapan isimler öne çıkıyor. Chick Corea için  "Hey, Chick" , Chucho Valdez için  "Chucho`s Mambo" ve Sonny Rollins için de  "J`ouvert (Hommage to Sonny Rollins)" ve "Brother Brown" parçalarını yapmış. Gerret’in müzisyen arkadaşlarının portrelerini çıkardığı bu çalışmalarda onların müziklerini kendi penceresinden yansıtmış. Bir edebiyatcının diğer edebiyatcı  arkadaşlarını kendi uslubunda anlatması gibi zevkli bir durum ortaya çıkmış.
12 çalışmanın yer aldığı  “Pushingthe World Away” albümünde  Burt Bacharach ve Hal David ‘ın parçası olan "I Say a Little Prayer" dışındaki bütün parçalar   Kenny Garrett’ a ait. Albümün en uzun yapıtı olan ve albümle aynı adı taşıyan “Pushingthe World Away” deneyselliği ve  serbest doğaçlamalı yaklaşımıyla farklılaşıyor. Parçada Garrett’in Afrika kokulu ritmik vokal mırıltıları şaşırtıcı bir yabancılaştırma katıyor.
“Pushingthe World Away” albümünün bütününe baktığımızda avant garde fikirler, güçlü melodilerle sunulurken dinleyicinin de rahatlıkla girebilmesini sağlıyor. 
Saksofoncu Kenny Garrett albümünde bascı Corcoran Holt çalışırken, piyano ve davul için her parçaya  değişik isimleri düşünmüş. Piyanoda Vernell Brown, Benito Gonzalez yer alırken; davulda Marcus Baylor, McClenty Hunter, Mark Whitfield gibi müzisyenlerle çalışılmış.
Alto saksofonun cazdaki güçlü ismi Garrett’in bu albümü cesur fikirlerine karşın melodik bütünlüğü ile caz dışındaki dinleyicinin bile kapı açabileceği bir çalışma.
APTULİKA



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...