24 Ocak 2016 Pazar

Quentin Tarantino’nun son filminin müziği



Ennio Morricone
“The Hateful Eight”
(Film Müziği)

Yazının başlığı olarak Ennio  Morricone ismini gören bir çok kişi “O da kim?” diyebilir. Ancak bu ismin, 70’lerin unutulmaz “İyi , Kötü, Çirkin”,  “Baba”, “Bir Zamanlar Amerika’da” filmlerinin müziklerini yapan, dahi adam olduğunu söylersem, hemen o filmlerin melodisini mırıldanmaya başlarsınız.
Ennio Morricone
Ennio Morricone, anılarımızı bu denli canlandıran biri olsa da bu  yazının başlığı “Quentin Tarantino’nun son filminin müziği” oldu.
Son dönemin en güçlü yönetmenlerinden biri Quentin Tarantino. Onu bu denli güçlü eden de 70’li yılların popüler kültüründe önemsenmeyen sinema, müzik yapıtlarını tekrar gündeme getirerek, onların zamanında farkedilmeyen önemini ortaya çıkartması. Onun bu çabası bizim de hatıralarımızı canlandırmaya yetiyor.
Morricone ve Tarantino
 Quentin Tarantino   son filmi “The Hateful Eight” in müziklerinde   İtalyan besteci Ennio Morricone’nin bestelerini kullandı. Bu ikilinin buluşması da ortaya bir baş yapıt çıkartıyor.  Bir Morricone hayranı olan Tarantino,  daha önce  de beş filminde onun müziklerini kullanmıştı. Ancak ilk defa Morricone özel olarak bu film için özel olarak film müziği besteliyor bu sefer. Bu ayrıca Morricone’nin “İyi, Kötü, Çirkin” filminden beri 40 yıldır ilk defa western türünde bir film için bestelediği film müziği olma özelliğini taşıyor.
Ennio Morricone 1928 yılında Roma’da doğdu ve hayatı boyunca orkestra şefliğinden besteciliğe pek çok alanda çalıştı. Tiyatrolar, sinema ve radyo için müzikler yazdı. Uzun süreli kariyeri boyunca İtalyan ve uluslararası 450’den fazla film için müzik besteledi. Kariyeri boyunca kayıtlarıyla 27 Altın Plak, 7 Platin Plak, 3 Altın Plaket ve Critica Discografica” ödülü kazandı.
Bu muhteşem film müziği Morricone’nin yönettiği  Ulusal Çek Senfoni Orkestrası tarafından yorumlanmış ve canlı olarak plağa basılmış.  Morricone’nin “The Hateful Eight” için yaptığı film müziği daha şimdiden “en iyi orijinal film müziği” dalında Altın Küre’ye aday gösterildi.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...