27 Ocak 2016 Çarşamba

Modern Blues'ın mimarı WILLIE DIXON



Willie Dixon ( 1 Temmuz 1915 – 29 Ocak 1992)
Blues bascısı, şarkıcı, şarkı sözü yazarı, aranjör, plak prodüktörü, yetenek keşifcisi, profesyonel boksör, orkestra şefi, Modern Blues’ın mimarı.




1950 ile 1965 arası Modern Blues’ın doğduğu plak şirketi Chess Records’da çalışan Wille Dixon, burada Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter, Etta James, Koko Taylor gibi isimlerin çıkışına vesile oldu. Dixon, İkinci Dünya Savaşı sonrası Blues’ın modernleşmesini ve yaygınlaşmasını sağlamakla kalmaz,Chicago Blues içinde bir dal açarak rock’n roll ve rock müziğin de doğuşuna öncülük etmiştir. 1950’lerde Chuck Berry, Bo Didley gibi rock’n roll sanatçıları o bünyeden çıkarken  ve ardından 1960’larda da rock müzisyenleri onun etkisinde kalacaktı. Willie Dixon’un yazdığı şarkılar Doors, Bob Dylan, Led Zeppelin, Cream, Rolling Stones, Canned Heat, Greateful Dead, The Allman Brothers Band, Yardbirds gibi rock müzisyeni ve grupları tarafından yorumlanacaktı.


Asıl adı William James “Willie” Dixon olan blues dehası 1 Temmuz 1915 yılında Mississippi’de doğdu. 7 yaşında dinlediği piyanist Little Brother Montgomery’den etkilenerek, müziğe ilgi duyacaktı. İlerleyen dönemlerdi Leo Phelps”den dersler aldı ve onun grubu olan The Jubile Singers’da kontrbas çalmaya başladı. Bu grup bir gospel dörtlüsüydü ve Vicksburg radyo istasyonu WQBC’de her hafta program yapıyorlardı. Willie Dixon o zamanlarda neredeyse ergenliğe yeni adım atmış bir çocuktu ama sadece önemli bir grupta kontrbas çalmakla kalmıyor, besteler de yapıyordu.

Ağır Siklet Boksörü
1936 yılına gelindiğinde Dixon 20 yaşındaydı ve doğduğu kent olan Mississippi’den ayrılacaktı. Bu ayrılış ilginçtir ama müzik adına değil, boks adınaydı. 1937 yılında o artık çok ciddi bir şekilde profesyonel bir boksördü. Willie Dixon boksör olarak bir çok maça çıkmıştı. Maç yaptığı isimler arasında Joe Louis gibi efsanevi isimler de vardı. Aynı yıl İllinouis eyaleti Altın Eldiveni’ni “Ağır Siklet”te kazanacaktı.
Boks salonlarında yumruk sallayan Willie Dixon buralarda tanıştığı müzisyen Leonar ‘Baby Doo’ Caston ile armonize üzerine çalışmaya başlayacaktı. Boks ile birlikte müzik sürecekti ve Chicago’daki çeşitli orkestralarda çalacaktı. Dixon bununla yetinmeyerek gitar da öğrenecekti.
Bundan sonra Willie Dixon için hayatında sadece müzik olacaktı. Leonard ‘Baby Doo’ Caston ile blues ve caz arasında müzik yapan bir gdrup oluşturacaklardı. Bütün bunlar olurken Dixon’u askere çağıracaklardı. Sanatçı ‘vicdani ret’ sebebiyle savaşa gitmeyince on ay hapis cezası alacaktı.

Chess Records ile Modern Blues'ın Doğuşu
1950 yılında Willie Dixon, yeni kurulan plak şirketi Chess Records’a kayıt sanatçısı olarak girecekti. Bir yıl sonrada burada tam zamanlı olarak prodüktör olacaktı.
Chess Records, Polonya göçmeni iki musevi kardeş olan Leonard ve Phil Chess tarafından kurulmuştu. Bu iki kardeş ABD’de kurdukları işlerde başarılı olamıyınca yeni arayışlara girecekti. Amerika’da ikinci sınıf insan muhamelesi gören siyahların müziğini yayınlayan bir plak şirketi kurarak kendi yağlarında kavrulmaya
çalışıcaklardı. Siyahların yaşadığı fakir bir bölgede, ucuz bir yer bularak bu şirketi kurup, bilinmeyen siyah müzisyenleri keşfetmeye koyulurlar. Bu da Chicago Blues’ın temelini atan isimler çıkacaktı. Bunlar arasında kimler yoktu ki, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Chuck Berry, Otis Rush, Bo Didley, Little Walter, Sonny Boy Williamson, Koko Taylor, Little Milton, Jimmy Witherspoon, Lowell Fulson, Memphis Slim, Jimmy Rogers, Washboard Sam… gibi nice isim bu plak şirketinden çıktı. Chess Records, böylece Modern Blues’ın doğduğu yer olacaktı. Bunda da en önemli pay sahibi Willie Dixon’du. O bu yeni çıkan isimlere beste yapıyor, şarkı sözlerini yazıyor, imajlarını oluşturuyor, prodüktörlüğünü yapıyordu. Sadece bununla kalsa iyi, plak kayıtlarında bizzat studyoya girip kontrbas da çalıyordu.

Avrupa'ya yayılan Blues
Chess Records’da Willie Dixon’un prodüksiyonunda çıkan plaklar ABD’de siyahlarla ulaşırken Avrupa’da hatırı sayılır bir dinleyici kitlesinin ilgisini çekecekti. Böylece İngiliz grupları ve müzisyenleri Willie Dixon’un eserlerini plak yapacaklardı ki bu sayede “Beyaz Blues” da denilen İngiliz Blues’ı doğacaktı.
Willie Dixon blues’ı tüm dünyaya yayan isim olmasının ötesinde sanatçı hakları için savaşan bir insan olarak da görecektik. Kurduğu “Blues Heaven” isimli vakıf ile blues sanatçılarının telif haklarının korunmasını sağlayacaktı.
Çocukları da müzisyen olan Willie Dixon, 29 Ocak 1992’de Kaliforniya’da kalp yetmezliğinden ölecekti.

Willie Dixon’un blues klasiklerine kattığı eserlerden bazıları:
·      Little Red Rooster
·      Hoochie Coochie Man
·      Spoonfull
·      Evil
·      Back Door Man
·      I Just Want To Make Love to You
·      I Ain’t Superstitious
·      Wang Dang Doodle

·      Bring it on Home



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...