11 Ocak 2016 Pazartesi

Dünyaya Düşen Adam

David Bowie

“Dünyaya Düşen Adam” filminin resimleriyle birlikte tanıtıldığı bir yazıyı 1976 yılında gördüğümde David Bowie için en uygun tanımın bu filmin ismi olduğuna iyiden iyiye kanaat getirecektim.
1976 "Dünyaya Düşen Adam" filminin Türkiye'deki afişi
David Bowie'nin o filmdeki rolünün ismi Thomas Jerome Newton, aslında bir uzaylıydı. Dünyamızda bazı hedefleri olan ve bunu yerine getirmek isteyen uzaylı Thomas yani David Bowie, insana benzeyen bir kılığa girmişti. Filmin ilerleyen bölümlerinde ise uzaylı kahramanız bu yeni gezegene kendini kaptıracak ve bir dünyalı olacaktı.
Orijinal ismi “The Man Who Fell to Earth” olan 1976 yapımı bu film, o tarihlerde ülkemizde de “Dünyaya Düşen Adam” olarak gösterime girmişti. Ben bu filmi izlememiştim ama bugüne dek David Bowie ismi bana “Dünyaya Düşen” bir uzaylıyı hatırlatacaktı. 

Onunla ilgili bir yazının başında filminden bahsettik ama David Bowie bir müzisyendi. Müzik alanında da baktığımızda bu tanım değişmeyecekti. O rock müzik alanında öncü ve çığır açıcı tavrı ile sorgulayan bir “uzaylı” olmaya devam edecekti.
1969’daki “Space Oddity” şarkısı adeta Kubrick’in 2001 Uzay Macerası” filminin müzikteki yansıması gibiyken, 1972 tarihli albümü “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”ta ise Ziggy Stardust karekteriyle müzikal bir çığıra imza atacaktı. David Bowie rock sahnesindeki teatral yaklaşımıyla glam tavrının ilk öncüsü de olacaktı.


1983 "Furyo" filminden bir sahne

David Bowie’nin bendeki ilk etkisi “Dünyaya Düşen Adam” filminin isminden olmuştu. Onunla bir başka filmde buluşmam 1983 yılında olacaktı. Bu seferki buluşmada filmi izleyecektim. “Merry Christmas, Mr. Lawrence” adıyla çekilen film, ülkemizde “Furyo” adıyla oynatılmıştı.  İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Japon esir kampındaki dört subayın güç savaşını anlatan bu filmi Japon yönetmen Oshima çekmişti. David Bowie kampa yeni gelen İngiliz askeri asi Binbaşı Jack Celliers rolündeydi. Orada da uzaylı denilebilecek bir şekildeydi benim için.

 Şaşırtıcı ve kategorilere sığamayacak bir rock müzisyeni. David Bowie’nin o 40 yıl önceki filminin ismi onu en iyi özetler: “Dünyaya Düşen Adam”.


Dünyaya Düşen Adam filmininin orijinal afişi

Furyo filminden bir sahne




Dünyaya Düşen Adam filminin fragmanı





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...