20 Ocak 2016 Çarşamba

28. Ölüm Yıldönümünde Terry Kath


Chicago’nun unutulmaz gitaristi

Chicago grubunun gitaristi Terry Kath’i bundan 28 yıl önce yitirmiştik. 23 Ocak 1978’de talihsiz bir kaza sonucu ölen bugün  gitarist yaşasaydı 31 Ocak tarihinde 70 yaşında olacaktı. Usta müzisyeni hem ölüm hem de doğum yıldönümü nedeniyle bir yazı ile anıyoruz.



Gangester filmlerinin vazgeçilmez mekanı Chicago, 70’li yıllarda bir şehir olmanın ötesine geçip müzik dünyasında fırtına gibi esen bir grubun ismi olacaktı. Rock gruplarının nevi şahsına münhasır şekilde ceşitlendiği bu dönemde Chicago, rock ile cazı buluşturup, ortalığı sallıyordu. 70’lerin sonunu yüksek albüm satışlarıyla karşılayan  topluluk, 1978 yılının ilk günlerini acı bir olayla karşılayacaktı. Takvimler 23. Ocak’ı gösterirken grubun başarılı gitaristi Terry Kath en verimli ve de genç yaşında ölecekti. Hem de akıl almayacak bir şekilde.

Nasıl mı? İsterseniz o yıllara dönelim.

Chicago, onbirinci albümü olan “Chicago XI”i çıkaralı üç ay olmuştu ve birbirinin ardına konsere çıktıkları turne de tam gaz devam ediyordu. Bu konserlerden bir ara bulan grup elemanları Kaliforniya’da biraz dinlenirler. 23 Ocak 1978 günü öğleden sonra turne kadrosunda grupla birlikte çalışan Don Johhson, Woodland Hills’deki evinde bir parti verecektir. Chicago’nun gitaristi Terry Kath de buradadır. Orada oldukça fazla içki içen gitarist, parti dağıldıktan sonra hala Johnson’un evindedir. İçkisinden bir yudum daha alan Kath, cebinden çıkardığı silahı, elinde kovboyvari bir şekilde çevirir. Endişelenen Johnson, arkadaşından silahla oynamayı bırakmasını söyler. Kath gülerek, “ Merak etme, dolu değil.” diyerek silahı kafasına dayar ve tetiği çeker. Silahın patlamasıyla beyni dağılan Terry Kath, o anda ölecekti. Gitarist 32. yaş gününe sadece 8 gün kala hayata veda etmişti.

Chicago, Illinois doğumlu Terry Allan Kath, gitarcılığının yanısıra başarılı bir vokalist olmakla kalmıyor ve aynı zamanda banjo, akordiyon, elektro bas gitar, davul da çalan bir multi – enstrümantalistti.
Kath, müziğe 60’ların ortalarında Jimmy And The Gentlemen grubunda gitar çalarak başladı. Bu sıralar aynı zaman diliminde Jimmy Ford’un konserlerinde de bas gitar çalıyordu. 1967 yılında da Terry Kath, Big Thing isimli grubun kuruluşunda yer alacaktı. Peter Cetera (bas/ vokal), Robert Lamm ( keybord), Denny Seraphine (davul), Lee Loughmame (trompet), James Pankow (trombon), Walt Parazaider (saksofon, flüt ve tahta nefesli çalgılar) ve Terry Kath’in kurucusu olduğu bu grubun ismi “Chicago Transit Authority” olarak değiştirilecekti. Grupla aynı adı taşıyan ilk albümlerini de 1969 baharında çıkartacaklardı. Bu albüm öyle bir tutulacaktı ki  ABD listelerinde 17’ye kadar çıkarken, İngiliz müzik listelerinde de ilk 9’a kadar yükselecekti. Caz Rock tarzında  olmasına rağmen dönemin pop listelerinde böylesi bir başarı elde eden grup, albümden 4 parçayı da listelere taşıyacaktı. “Questions 67 and 68" , "Does Anybody Really Know What Time It Is?",  "Beginnings" , "I'm a Man" isimli bu parçalar grubun bugün bile unutulmazları arasındadır.

“Chicago Transit Authority” böylesi bir başarı elde etmişti ama büyük bir sorun da bizzat doğdukları kentin Belediye Başkanı’ndan gelecekti. Chicago Belediye Başkanı Doley, belediyeye ait bu ismi kullandıkları için onları mahkemeye verecekti. Bunun üzerine de grup ismini kısaltarak Chicago yapacaktı.
“Chicago Transit Authority” albümünde “Free From Guitar” isimli enstrümantal bir parça vardı. Burada sadece Terry Kath’in gitarı tek başına 6 dakikayı aşan bir şekilde yer alıyordu. Kath’in doğaçlamalarından oluşan bu çalışma alışıldık bir gitar solosu değildi. Feedbackler, tremolalar, Fender pedallarla ve vibrato koluyla yapılan oyunlarla yer yer Hendrixvari saykodelik tonlarda yer yer de atonal arayışlarda bir solo ortaya çıkıyordu. Bu gürültülü atmosferden pek memnun kalmamış olacaklar ki, bu parça albüm kayıtlarında stüdyo performansı olarak kalacak ve konserlere taşınmayacaktı.
Chicago kelimenin tam anlamıyla fusion grubuydu. Caz’da 50’lerde görülen big band orkestralarının geleneğini nefesli çalgıların yoğun katılımıyla rock ortamına taşıyan grup, rock ile caz, blues. pop gibi türleri buluşturuyordu. Terry Kat bu tarzın içinde gitarını daha blues ile hard rock arası bir anlayışta kullanıyordu. Öyle ki konserlerde gitarıyla attığı sololar rock’ın en sert tınılarını sunabiliyordu.

Chicago 1970 ile 1990 arasında yaptığı albümlerle üçü bir numara, yirmisi ilk onda olmak üzere Bilboard listelerine 35 şarkısını sokabilecekti. Grup albüm satışlarından da 200 Milyon dolara yakın gelir elde edecekti.
APTULİKA

Chicago - Dialogue
Arie Grown Theater, Chicago konseri 1972



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...