25 Kasım 2015 Çarşamba

Evrende Tek Başına Orkestra – JEFF LYNEE




1970’lerin plaklarından hatırlanan Electric Light Orchestra yıllar sonra yeni çıkan albümü “Alone In The Universe”den seçmelerle bu haftaki Blues Perişan radyo programında yer alacak. Orkestra’da bütün enstrümanları tekbaşına Jeff Lynee çalıyor. Yani albümün ismiyle özdeşleşiyor… “Evrende tek başına” ELO uzay gemisiyle uzun bir aradan sonra tekrar buluşma.

Onları ilk olarak 14 ile 15 yaş arası dönemin Hey dergisinde görmüştüm. Mr Brown ile Mrs Brown familyasından oluşan İngilizce öğretmeme kitabından öğrendiğimiz kadar İngilizce  bilgisiyle Türkçe mealini yaptığım Elektrik Işığı Orkestrası.
Bir orkestra ama elektro gitar ağırlıklı acayip bir şey. Tarihler 1976 gibi ve elime geçen bir Türk baskısı plaktan tanıdığım grup. “Rockaria” isimli  bir kadın operacı sesi ile başlayan parça beni büyülerdi. Sonra yıllar yılları kovaladı ve bu güne kadar aynı şaşkınlığı ve ilgiyi yaşadım.
Bu grubun ismi Electric Light Orchestra idi.  Hani şimdilerde klasik müzik enstrümanlarıyla heavy rock yapan gruplar var ya, işte onların tarih öncesi dönemde tanımlanmamış ataları gibiydi bu grup.  Dönemin diğer renkleri arasında boyası biraz silik kalmıştı belki de. Bir başka açıdan bakar isek tam kafasındaki müziği yapamadılar bile diyebiliriz.  Hele o seksenlere geldiğimizde popüler kültürün olanaklarının içinde heba bile olmuş olabilirler, ne diyelim.
Yıllar değil, yarım asır fena halde geçti üzerinden Bugün Electric Light Orchestra ismi kimseye bir anlam ifade etmez. Bilenler içinse eski plak satışı yapan dükkanlarda burun kıvırdığımız plakların mimarıdırlar. Yeni kuşaklardan birileri keşfetse de tam tamamlanmamış bir tasarı gibidir onlar.
Bu blogun oluşmasına vesile olan radyo programını yaptığım Rock FM’deki genç kuşak radyoculardan Sezen Aladağ’ın bu keşfi yapan gençlerden biri olduğunu görüp, sevinecektim. Bu yarım yüzyıl önce bildiğim bir adanın yeni kaşiflerce yeniden keşfi gibiydi.
Bugün için Electric Light Orchestra’yı rock tarihinin göbeğine oturabilecek bir çaba içinde değilim. Daha önceden de dediğim gibi iyi bir tasarı ama tamamına erdirilmemiş bir bir tasarı. Ancak yok sayılamıyacak bir duygu. Bu duygu ile yarım asır sonra tekrar karşılaşacaktım. Üç yıl önceydi ve bu grubun elemanı Jeff Lynee’ın çıkardığı bir albüm beni gene o yılların anılarına götürcekti. Lynne albümünde “Uzun Dalga”lara giriyordu. Şimdi bilinmez ama eskilerde radyo dünyasında “Kısa Dalga”, “Uzun Dalga” gibi tanımlamalar vardı. Şimdi “FM” denilen dalga tek hakim. Biz FM ile seksenlerden sonra tanıştık. Ondan önce “Uzun” ve “Kısa” ismindeki dalgalar vardı. Radyodaki düğmeden bu kanallardan birini şeçerek kulağını çevirirdik. Garip sesler içinde kimi zaman bir Arapça nida ile Mısır radyosu kimi zamanda Avrupa radyosu çıkıverirdi. Bazı yayınları çızırtılı da olsa dinlerdik. İşta Jef Lynnne Aga da uzun dalgadan ABD radyolarına bağlanarak ilk rock kahramanlarını dinlermiş ve çocukluğunda biriktirdiklerini yüzyıllar sonra bir albümde yorumlamıştı. O albümü dinlediğimde ben de kendi anılarıma ve çızırtılı radyo dönemlerime tekrar dönmüştüm.
Bugünlerde 67 yaşını devirmeye hazırlanan Jeff Lynne, İngiltere’nin çıkardığı önemli rock müzisyenlerinden biri. Onu 1970lere oturan grubu   Electric Light Orchestra ile tanımıştık.  1988 yılına gelindiğinde de George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison ve Tom Petty gibi isimlerin bulunduğu   Traveling Wilburys isimli “Süper Grup” kadrosunda görecektik.  O hızla 1990 yılında “Armchair Theatre” isimli solo albümü çıkartan Lynee’dan daha sonraları ses alamamıştık. Bundan üç yıl önce “Long Wave” isimli bir albüm onunla buluşmamızı sağlayacaktı. Türkçe mealiyle “Uzun Dalga” adını teşıyan bu albümde çocukluğunda radyonun uzun dalgasından dinlediği ABD radyo istasyonlarında tanıdığı ilk müzik kahramanlarının şarkılarını günümüze taşıyacaktı.
Üç yıl önceki bu buluşmadan sonra bu ay Jeff Lynee bizi bu sefer de 40 yıl öncesine döndürecekti. Bu seferki buluşmanın merkezi ise Electric Light Orchestra idi.  13 Kasım tarihinde çıkan “Alone In The Universe” Electric Light Orchestra’nın 13. Stüdyo albümü oluyor. Ancak grubun şu anda bir elemanı yer alıyor ki oda Jeff Lynee’dan başkas ı değil. Bu yüzden de albümün kapağında Jeff Lynne's ELO ibaresini görüyoruz. Lynee albümde vokal ve gitarının haricinde akla gelebilecek bütün enstrümanları kendi başına çalmış. Albümde iki parçada kızı Laura geri vokal yaparken, ses teknisyeni Steve Jay tamburin çalarak destek vermiş.
Her ne kadar grubun tek elemanı Jeff Lynee dediysek de ELO’nun bu albümden sonra çıkacağı bir konser turnesi olacağını da haber aldık. 2016’nın Nisan’ında başlaması planlanan bu konser turnesinin nasıl olacağını da o günlerde göreceğiz.
Jeff Lynee’ın ev stüdyosunda kaydedilen “Alone in the Universe” albümü klasik ELO tavrını ziyadesiyle hissettiren 10 şarkı ile kotarılmış, eski anıları canlandıran ama bir o kadar da iddiasız ve mütevazi bir çalışma olmuş.

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...