6 Ekim 2015 Salı

1971'de İstanbul'da Herbie Mann Konserinde Durul Gence Sahneye Çağırılınca


Vakti Zamanında bu hafta

1971  
Beyoğlu Emek Sinemasında Herbie Mann Konseri

1971 yılının Ekim ayının ilk haftasında ülkemize önemli bir caz müzisyeni olan Herbie Mann gelmişti.  Caz müziğinin bu önemli flütçüsü 60’lı ve 70’li yılların ortamında oldukça heybetli ve de popülerdi. Öyleki yaptığı müziğe ilgi sadece caz dinleyicisiyle sınırlı değildi.
Mann’in o dönem kadroya aldığı gitarist Sonny Sharrock ile birlikte rock dinleyicisinin de ilgisini çekiyordu.
Herbie Mann ülkemizde ise caz, rock dinleyicisinin de ötesine geçerek dönemin Türk Hafif Batı Müziği dinleyicisinin de yoğun ilgisine şayandı. Plakları ülkemizde de çıkar ve satılırdı da. Bunun sebebi de Herbie Mann’in  1967’de yaptığı “Impressions of the Middle East” albümüydü. Türkçe meali “Ortadoğu İzlenimleri” olan bu çalışmada sanatçı  geleneksel Türk müziği parçalarına da yer vermişti.  Turkish Coffee (Türk Kahvesi), Odalisque (Cariye), Incense (Tütsü), Uskudar, Yavuz gibi ezgilerimizle bezenen bu caz rock albümüne  o zamanlar Princeton Üniversitesi'nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü dersleri veren Türk edebiyatçı yazar ve çevirmen  Talât Sait Halman da uzun bir tanıtım yazısı yazmıştı. Dünya çapında ünlenen bu albüm 1967’de listelerde üst sırılara da çıkacaktı.

Herbie Mann’in 44 yıl önceki İstanbul konseri şimdilerde yerle yeksan edilen Beyoğlu’ndaki meşhur Emek Sineması’nda verilmişti. ( O sinemada muhteşem ses düzeniyle “Tommy”, “Kıyamet”, “The Wall” daha nice filmi izlemiştim. Yazık oldu yazık ya da yazıklar olsun mu demek lazım, bilemiyorum.) O zamanın gazete ve dergilerinden konserin haberlerinden gördüğüm kadarıyla salon tıklım tıklım dolmuş. İzlemeye gelenler arasında ünlülerimiz de varmış. Dönemin gazetelerinden öğrendiğimize göre Ajda Pekkan da izleyenlen arasındaymış. Konserin bir arasında izleyiciler arasındaki müzisyenlerimizden biri sahneye davet edilecekti. Bu isim ünlü davulcularımızdan Durul Gence olacaktı. Davulun başına geçen Gence, Herbie Mann ve açılış grubu olan Air ile doğaçlama olarak çalacaktı.


Herbie Man 1971 

Durul Gence





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...