28 Eylül 2015 Pazartesi

JOHN MAYALL “Find A Way To Care” (2015)


1960’larda İngiliz caz müzisyenleri, ABD’de siyahların yaptığı müziğe merak saracaklardı. Bu merak bir anda yayılacak ve İngiltere’nin müzikli mekanlarını bir labaratuara döndürecekti. Ufak, salaş demeden nerde çalabilecekleri yer varsa bir araya gelip, siyahilerin blues müziğini  hatmedeceklerdi. Biranın ucuz olduğu izbe mekanlarda Osmanlı kökenli bir musevi ailenin Fransa’da doğan çocuğu  olan Alexis Korner bu siyahi müziğin izini süren öncü neferlerdendi. Korner, ailesinin göç ettiği Fransa’da doğmuştu ama dünyaya o dönem eşlik eden İkinci Dünya Savaşı ortamıydı ve aile  soluğu İngiltere’de alacaktı. Tarihin acı hatıralarındaki bu ikinci göç  yaşlı Britanya adasına muhteşem bir müzisyen kazandıracaktı. Alexis Korner, etrafına topladığı genç müzisyenlerle İngiltere’de Blues müziğinin oluşumuna adım atacaktı. İşte o anların Korner gibi bir başka okulu daha vardı ki onun da adı John Mayall’dı.
ABD’de siyahlar yapıyor diye önemsenmeyen, yok sayılan blues bu iki İngiliz müzisyen tarafından Avrupa kıtasına taşınıyordu. İngiliz Blues’ını oluşturan bu iki isimden Alexis Korner’ı 50’li yaşlarında tiryakisi olduğu ve sesine o görkemi veren sigara yüzünden kaybedecektik. John Mayall ise bugün 80 yaşını çoktan devirmiş olarak “İngiliz Blues’ının Büyükbabası” ünvanıyla yaşıyor.
Geçen yıl 80 yaşını muhteşem hayatını da özetleyen isimdeki “A Special Life” albümünü çıkartarak kutlayan John Mayall, ihtiyar bir delikanlı olduğunu kanıtladı. O albümü dinlemeye daha doymamıştık ki bu ay ustanın yeni bir albümüyle karşılaştık. Geçen hafta piyasaya çıkan “Find A Way To Care” albümünde John Mayall, seksenlik biri değil de ikinci albümünü çıkartmış genç bir müzisyen gibi. Sanatçı olgunluğunu yeni fikirler ve heyacanlarla sunuyor. Albümün ilk dikkat çekici özelliği alışıldık dörtlü rock grubu kadrosuna nefeslilerden oluşan bir ekibi de katmış olması. Böyle olunca blues’ın  havasını da bir hayli görkemli bir şekilde sunabilmiş. Vokalin yanısıra armonikasıyla da dinlediğimiz Mayall, piyano, Wurlitzer org ve clavinet orguyla da harika bir sunumu gerçekleştiriyor. Albümdeki parçaları dinlerken ikinci bir dinleyişte de Mayall’ın org ve piyanosunu da tekrar dinleme isteği duyuyorsunuz.
“Find A Way To Care” albümünde Mayall”a emektar bir kadro eşlik ediyor. Bas gitarda Greg Rzab, davulda Jay Davenport ve gitarlarda da Rocky Athas yer alıyor. Albümdeki üç parçada da Athas’ın imzası niteliğinde harika sololarını da duyuyoruz.

Bu John Mayall, 70 yıla yaklaşan abidevi müzik hayatını hala yeni keşiflere yelken açan bir dahi olarak sürdürüyor. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...