17 Eylül 2015 Perşembe

İngiliz Blues'ının en Chicagolusu: Climax Blues Band

The Climax Blues Band, 1968 yılının baharında İngiltere Stafford'da kurulan blues rock grubu. Dönem British Blues 'ın bir bir tarz olması yılları. Grubumuz da bu yeni sevda ile grubun ismini ilkin Climax Chicago Blues Band yapacak kadar tutkuluydular. Ancak bu karardan kısa bir süre sonra vazgeçmeleri iyi olacaktı ki, onları ABD'li bir grup sanma gafletine ister istemez düşecektik. 
1970'lerin unutulmaz British blues rock grubu The Climax Blues Band'ın kuruluş kadrosu  vokalist ve armonikacı Colin Cooper (1939-2008), gitarist ve vokalist Pete Haycock (1951-2013), gitarist Derek Holt, bascı ve keyboardcı  Richard Jones, davulcu George Newsome , keyboardcı  Arthur Wood (1929-2005) idi. Grubun kadrosu bu düzen içinde oturuyordu ama Colin Cooper gitaristliğinin yanında iyi bir saksofoncuydu ve grubun içinde bu enstruman  da ağırlıklı şekilde yer alıyordu. Onların blues ile hard rock'a varan tarzı saksofon katılımıyla soul ve R&B etkisini de kazanarak zenginleşiyordu. 

Climax Blues Band zaman içinde Climax diye kısalacaktı. 70'li yıllarda plakları ülkemizde de görülüp, hayli beğeni toplayacaktı. 
Climax günümüze dek aralıksız devam etti diyebiliriz. Kurucu kadrodan Colin Cooper ve Pete Haycock grubu yeni elemanlarla taşımaya devam etti. 2008 yılında saksofoncu, gitarist Colin Cooper hayata veda edince grup, Pete Haycock'un abiliğinde devam etti. Ancak o da 2013'te kalp krizinden ölünce Climax'ta kurucu kadrodan kimse kalmadı. Bu olaydan sonra grubun son bulduğu fikri iyiden iyiye hakimiyet kazanacaktı. Ancak bu hafta çıkan yeni bir albüm olayın hiç de sandığımız gibi olmadığını gözler önüne serdi. Climax Blues Band müziğe hala devam ediyordu.

Climax Blues Band'a 1980 yılında katılan keyboardcı George Glover grubu sırtlanarak devam etmesini sağlamıştı. Topluluk şu günlerde çıkan yeni albümü "Broken Heart Blues"ta
George Glover - tuşlu çalgılar ve geri vokaller
Roy Adams - davullar
Lester Hunt - gitar ve geri vokaller
Neil Simpson - bas gitar
Chris Aldridge -saksofon
Graham Dee - vokal
olarak yoluna devam ediyor. 
Bu geceki Blues Perişan radyo programında Climax Blues Band'in hem bu albümüden bir parçasına hem de 1978 yılından bir çalışmasına  yer vereceğiz. 





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...