31 Ağustos 2015 Pazartesi

Van Morrison 70 yaşında

1960'lı yıllarda Britanya adasında yeni bir rüzgar, fırtınaya dönmeye hazırlanıyordu. Bu rüzgar ABD'de önemsenmeyen, yok sayılan siyahların müziğinin Avrupa'da çoskulu bir hayranlığa dönüştüğü bir devrimin başlangıcıydı.
İngiltere'de eski caz müzisyenlerinde bir hareket gözleniyordu. Ufak kulüplerde ve küçük salonlarda başlayan konserlerde Alexis Korner blues rüzgarını estiriyordu. Diğer bir kanatta da John Mayall, İngiliz Blues'ının iki devinden biri olarak doğuyorlardı. Onların bu çabası bugün rock tarihine yazılacak olan Rolling Stones, Led Zeppelin, Eric Clapton gibi isimlerin çıkmasına vesile olacaktı. En önemlisi de dünya müzik tarihine British Blues tarzını oturtacaklardı.
İngiltere'de bunlar olurken, Britanya adasının kuzayinde İrlanda'da da Belfast doğumlu bir çocuk küçüklüğünde radyoda duyduğu Ray Charrles ile siyahların müziğine ilgi duyacaktı. Bu ilgi öyle yoğunlaşacaktı ki bu genç, 17 yaşına geldiğinde arkadaşları ona "Belfast Kovboyu" lakabını bile takacaklardı. Bu gencin ismi Van Morrison'du ve bu isim 50'lerde başladığı müzik tutkusunu 60 yıllarda kurduğu Them grubu ve sonrasında da solo olarak sürdürecekti. Sesindeki kendine has hırıltılı tınısı ile soul egemenliğinde rock, blues, folk caz tarzalırını birleştirerek bugünlere kadar gelen bir müzik devi olacaktı.
Van Morrison, 31 Ağustos 1945 yılında Belfast'ta doğmuştu. Sanatçı bugün 70 yaşına adımını attı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...