14 Haziran 2015 Pazar

Suzie Q ?


70’lerde ülkemizde en popüler isimlerden biri Suzi Quatro’ydı.Sadece bizde değil, dünyada da öyle olacaktı ki Alman Bravo dergisinin verdiği dev boyutlu bir Suzi Quatro posterini benden bir kaç büyük yeğenlerimin odasının duvarında görürdüm. Bizim Hey dergisi de bir kaç defa posterini verdiği gibi bol miktarda haberlerini de yayınlardı.
O dönem bizde pop ile rock ayrımı yapmak yerine bütünüyle hafif batı müziği denilirdi. Suzi Quatro ile birlikte deri giysiler, elektro gitarlar ufaktan rock ile bizleri tanıştırıyordu. Tabi herşey Suzi Quatro’dan ibaret değildi ama o günlerde en popüler isim oydu.
Sonraları biraz daha ilgi hanemiz genişleyecek ve Suzi Quatro’dan başka isimler ve grupları da dinler olacaktık. O dönemde uzun isimli bir grupla tanışacaktık. İsim öyle feci gelmişti ki telaffuz etmemiz, bir matematik sınavı gibi zordu. Grubun ismi Creedence Clearwater Revival idi. Oku okuyabilirsen. Sonra onların isimlerini  plak kapaklarında ya da dergilerde “C.C.R” diye kısalttıklarına da şahit olacaktık. Eh bu işimizi kolaylaştırıyordu ama bir başka tehlike daha kapıda bekliyordu. Bunu “C.C.R” diye söylediğinde milletin aklına Sovyetler Birliği’nin kısaltması gelebiliyordu ki o soğuk savaş ortamında bir anda ayvayı yiyebilirdiniz. O dönemin bir tehlikesi de sağlı sollu dernek ve örgütlerin isimlerinden biri de sanılabilirdi, ondan sonra ayıkla pirincin taşını.

C.C.R. ya da uzun haliyle Creedence Clearwater Revival grubuyla tanışmam da Suzi Quatro ile alakalı oldu. C.C.R. isimini falan bilmiyorum, ancak onların bir parçasını ya radyoda ya da bir 45’lik plakta dinlemiştim. İlk duyduğum parçaları da “Suzie – Q” idi ve bunun Suzi Quatro’ya yapılan bir şarkı olduğunu sanacak kadar şaşkınlıktaydım. Bu kanıya varmak benim tıfıllığımdan değil, büyük abilerden böyle duymamdandı. Uzun yıllarca bunun böyle olduğunu da sanmaya devam edecektim.


Aslında “Suzie Q” isimli şarkı hem Suzi Quatro’dan hem de C.R.R.”den çok önceleri yapılmıştı. Creedence Clearwater Revival bu eski parçayı o dönemde bugünkü moda deyimle kavır (cover) olarak yapmıştı. Bu parça 1957 yılında Louisiana’lı gitarist ve vokalist Dale Hawkins tarafından yapılmıştı. Sonradan bu parça 1964’te Rolling Stones tarafından yorumlanacaktı. Hawkins bu parçayı “Susie Q” adıyla plak olarak çıkartmıştı, on yıl sonra da parça “Suzie Q” halini alarak  Creedence Clearwater Revival tarafından 1968 yılında yapılacaktı.
Aptulika




Creedence Clearwater Revival - Suzie Q (1968)


Rolling Stones - Susie Q (1964)



Dale Hawkins - Susie Q (1957)



Ve Suzi Quatro



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...