29 Haziran 2015 Pazartesi

Chris Squire (4 Mart 1948 – 27 Haziran 2015)



Asıl adı Christopher Russell Edward Squire olan Chris Squire 4 Mart 1948’de Londra’da dünyaya geldi.  Emekçi bir ailenin çocuğu olan sanatçı, 4 yaşında Ella Fitzgerald, Lena Horne plaklarına merak sararak, 4 yaşında müziğe adım atacaktı. Onun müziğe adım atışı bir enstrumanla olmayacaktı. O şarkı okumayı seviyordu ve 6 yaşında da kilise korosuna katılacaktı.
16 yaşına kadar müziği çok fazla düşünmeyecekti. Ne zaman ki Beatles grubuyla tanıştı ve böylece basgitar çalmaya karar verdi. 1960 yılında derhal ucuz bir Futurama bas gitar edinerek öğrenmeye başladı. Bascı olarak The Animals’tan John Entwistle ile The Cream’dan Jack Bruce’tan etkilendi. 
 Squire  ilk olarak  The Selfs isimli grubunu kurdu.  Bunu 1968’de Mabel Greer's Toyshop isimli saykodelik rock grubu takip edecekti. Aynı yılın yaz aylarında da efsanevi progresif  rock grubu olan Yes’i kuracaklardı.
70’li yıllarda yaptıkları senfonik ve klasik etkili rock tarzlarıyla dikkatleri çeken Yes’in “Fish” lakaplı basgitaristi her daim grubun emektarı olmuştur. Öyleki grubun kuruluşundan bu yana değişmeyen tek elemanı Squire olmuştur. 

19 Mayıs 2015 tarihinde kanser teşhisi konulan Chris Squire, lösemi tedavisi görecekti. 27 Haziran 2015’te de sanatçı Arizona’da hayata veda edecekti.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...