17 Mayıs 2015 Pazar

VAKTİ ZAMANINDA Erkin Koray’dan habersiz çıkan Long Play



Vakti Zamanında
 Mayıs 1974

Erkin Koray 1967’den 1973’e kadar İstanbul Plak’tan 15 plak çıkartmıştı. 25 Nisan 1973 tarihinde çıkan “Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar” 45’lik plağından sonra bir kara mizah örneği(1) şeklinde İstanbul Plak ile Koray’ın yolları ayrılacaktı. Aynı yılın sonunda Doğan Plak’la anlaşma sağlayan sanatçı, “Şaşkın / Eyvah” isimli 45’liğini çıkartacaktı. Şubat ayında çıkan plak bir hayli ses getirir, listelere girer.(2) Bu başarının rehaveti sürerken plakçı vitrinlerinde bir anda Erkin Koray’ın LP’si (yani albümü) görünecekti. Bu LP’den ne Erkin Koray’ın ne de yeni plak şirketinin haberi vardı.
Plağın üzerindeki şirkete bakınca olayın rengi ortaya çıkacaktı. Eski şirketi İstanbul Plak, Koray’ın 45’liklerini bir araya getirerek bir albüm yapmıştı. Bu Erkin Koray’ın ilk albümü olacaktı ama sanatçının düşü bu değildi. Ondan habersiz yapılan bu albüm için Erkin Koray, “Eski parçalarımdan oluşan bir long , play, düşüncelerime ve müzik anlayışıma tamamen ters düşmektedir. Gönlüm, ilk long – play’imin arzuladığım biçimde olmasını isterdi. Yıllardan beri bu konuda çeşitli band çalışmaları yaptım. Ama olmadı” (3)diye yakınacaktı.
Erkin Koray’dan habersiz yapılan ilk albüm, tasarılarını ve hayallerini yerle yeksan etse de eski plak şirketi , “Herhangi bir şirket dilediği anda sanatçısının eski 45’liklerini bir long – play’de toplama hakkına sahiptir. Eski parçalarla yapılan albümden besteci ve güfteci hak iddia edemez ama Erkin Koray plak başına anlaşma yaptığı için, satan her long - play’den belirli bir ücret alacaktır.” diye durumu savunacaktı.  
Erkin Koray bu albüm için her ne kadar, “Bu long – play benim long – play’im değildir. “ dese de çoktan diskografisine ilk albüm olarak yazılmıştı bile.

Kaynaklar:
(1) Mezarlık Gülleri – Erkin Koray (Alfa Yayınları) Sayfa 142, 143,144, 145
(2) Bir Metamorfoz Hikayesi – Münir Tireli (Arkaplan yayınları) Sayfa 267
(3) Hey dergisi  22 Mayıs 1974


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...