13 Mayıs 2015 Çarşamba

Roger Waters, "Siilikon Vadisi"ne meydan okuyor




Roger Waters, dijital ortamdaki müzik yayınlarıyla müzik dünyasını yeniden şekillendirmeye çalışan Silikon vadisini ”dolandırıcı ve hırsız” olmakla suçladı. 




Roger Waters: ”Müzik bugün dolandırıcı çetesinin elinde”

 Eskiden müzik dinlemek için pikaba plağınızı yerleştirirdiniz. Daha sonrası devir kaset devri olacaktı. Ardından gelen ve belki de en kısa süreni CD olacaktı. Teknoloj ile şekillenen ve böylesi bir evrim içinde giden müzik şimdilerde internet üzerinden indiriliyor. Hatta o bile eskilerde kaldı. Şimdi bazı müzik paylaşım sitelerine giriyorsunuz bir güzel istediğinizi dinliyorsunuz. Hem masrafı yok hem de yer kaplamıyor. Peki durum müzisyenler arasında nasıl değerlendiriliyor acaba ?
Roger Waters bu hafta Rolling Stone dergisine verdiği röportajda dijital ortamdaki müzik yayınlarıyla müzik dünyasını yeniden şekillendirmeye çalışan Silikon Vadisi’ni ”dolandırıcı ve hırsız” olmakla suçladı. 3 Mayıs günü yayınlanan röportajda Waters, müzisyenin emeğinin karşılığını alamamasının sanatçının gelişimine nasıl engel olduğunu vurguladı.
Silikon Vadisi
  Spotify ve benzerleri gibi internet üzerinden müzik yayınlayan şirketler   aldıkları reklamlarla ve üyeliklerle hatırı sayılır bir gelir elde ediyorlar. Eserin sahibi sanatçılara ise çok az bir ödeme yapmaları da Roger Waters’ı çileden çıkarmış olacak ki, “müziğimiz bedavaya gidiyor”  selzenişinde bulunacaktı. ”1983 yılı yerine  1943 yılında doğduğum için kendimi  şanslı sayıyorum” diyen Waters, ”O zamanlar bir müzik sektörü vardı ve henüz Silikon Vadisi tarafından ele geçirilmemişti. Böyle olunca da şarkı yazabilecek, kayıt yapabilecek ve bunu dinleyiciye sunabilecek kadar kazanıyordunuz. Bu dolandırıcı ve hırsız çetesinin  müzisyen ile dinleyici arasına sızıp yarattıkları her kuruşu çalmadan önceki bir zamandı.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Spotify ve bennzerleri gibi internet üzerinden müzik yayınlayan şirketlere tek tepki veren Roger Waters değil.  Gene aynı dönemin gruplarından  Talking Heads’den David Byrne da ”Bu şirketlerin anlayışına göre şu anda yaptıkları çok küçük ödemeler ancak sistemlerini çok büyük kitlelerin kullanmasıyla artabiliyor.” diye tepkisini ortaya koyacaktı.
Müziğin değersizleştirilmesi
Roger Waters’ın eski grubu Pink Floyd da bu konuda müzdarip olanlardan. Pink Floyd davulcusu Nick Mason’da U2’nun yeni  albümü “Songs of Innocence”ın dağıtımını Apple’a vermesini çok yanlış bularak eleştirmişti.  Usta davulcu, 21. yüzyılda müziğin durumunun içler acısı hale geldiğini belirtti. Apple’ın esere  herhangi bir bedel ödemiyor olmasına dikkat çektikten sonra, “ Apple’ın müziğin değersizleşmesin de büyük rolü” diye durumu özetleyecekti.
Roger Waters’ın Rolling Stone dergisine verdiği ropörtajda konu telif hakları olsa da Pink Floyd’un tekrar biraraya gelmesi sorulacaktı tabiki. David Gilmour’un geçtiğimiz aylarda yayınlanan Pink Floyd’un “The Endless River” albümünü grubun son çalışması olarak tanımlamasına rağmen Waters’a gelecekte diğer elemanlarla bir araya gelip gelmeyeceği sorulacaktı. Waters ise  kendisi için Floyd günlerinin bittiğini söyleyecekti. Waters, ”Bir araya gelmemiz diye birşey olamaz artık. Böyle bir durum bahis konusu bile olamaz.  İşin özü hayatımız  artık sona yaklaşıyor ve zaman azaldıkça  da zaman daha kıymetli hale geliyor. Benim görüşüme göre onu da tamamen yapmak istediklerinize ayırmalısınız. Geriye dönük yaşayamazsınız” sözleriyle noktayı koyacaktı.
Roger Waters cephesinde durum böyle peki diğer cephede neler oluyor? “Endless River” albümünün son Pink Floyd çalışması olduğunu söyleyen grubun gitaristi David Gilmour, bundan sonrası için solo bir albüm hazırlayacağını söylemiştti. Solo albüm merakla beklenirken bu hafta  David Gilmour’un solo konserlerinin tarihleri açıklandı. David Gilmour Eylül ayında Avrupa’da başlayacak turnesinde Hırvatistan, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’de konserler verecek.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...