22 Nisan 2015 Çarşamba

Ten Years After “Adı Aynı kalır” ama…


Bu ay çıkan yeni Ten Years After albümü “The Name Remains the Same” ilk anda eski bir konserin kaydı sanacaktık ama grubun efsanevi elemanı Alvin Lee’nin ölümünden sonra  verilen bir konserin kaydı olduğunu anlayacaktık. Olayın özü şuydu, 2003 yılında Ten Years After tekrar kurulmuştu. Ancak bu yeniden dönüşte Alvin Lee yoktu. Grubun kurucu kadrosundan sadece davulcu Ric Lee ve klavyeci Chick Churchill  yer alırken Lee’nin yerine Marcus Bonfanti alınmıştı.  Kötü bir şaka gibi gerçekleşen bu olay işte bugünlerde de gün yüzüne bu albümle çıkacaktı.
Bu haftaki Blues Perişan radyo programında bu albümden seçmelere yer vereceğiz. Blues Perişan her perşembe saat 22.00'de Rock FM 94.5'te. 




Elvis Presley’in ilk plağını çıkardığı tarihten on yıl sonra Londra’da müzik tarihinin gelmiş geçmiş en önemli rock gruplarından biri kurulacaktı. 1966 yılında kurulan bu grubun ismi de Ten Years After olacaktı. Grubun kurucusu olan gitarist ve vokalist Alvin Lee bir Elvis hayranıydı, bu yüzden de grubuna bu ismi uygun görecekti. 
Bir Elvis Presley hayranı olsa da Alvin Lee yaptığı müzikle onu taklit etmek yerine blues ögelerini iyice özümseyerek, ilerde çıkacak olan hard rock gruplarına emsal olabilecek bir tarz yaratacaktı. Grubu Ten Years After o dönemin efsanevi Woodstock Festivali’nde çıkacak ve verdikleri konserle doyumsuz bir gece yaşatacaklardı. Yıllar geçse de bu konserin kayıtları ve internetteki video paylaşım sitelerindeki görüntüleri rağbet görmeye devam ediyor.
1968 ile 1973 arasında müzik yapan grup adının aksine 5 yıl gibi kısa bir süre  müzik yapıp, dağılacaktı. Sonrasında solo olarak devam eden Alvin Lee, grubun namını tek başına taşıyacaktı. Verdiği konserler ve albümlerde insanlar sanki Ten Years After dinliyormuş gibi bir etkiyi yıllar içinde sürdüreceklerdi. 1983 yılında yeniden kurulup muhteşem bir dönüş yapan Ten Years After, 1988 yılında tekrar dağılacaktı.
Alvin Lee’yi iki yıl önce 68 yaşındayken kaybettik ama ölümüne dek Ten Year After bayrağını tek başına taşıdı diyebiliriz.  Onun son konseri 28 Mayıs 2012’de Hollanda’da gerçekleşmişti. Bu konserin kayıtları da Alvin Lee’nin ölümünden 8 ay sonra piyasaya çıkmıştı.  “The Last Show” ismini taşıyan bu konser albümü de Ten Years After’ın vedası gibiydi.
“Veda” dedik ama bu ay piyasaya çıkan yeni bir Ten Years After albümüyle karşılaşacaktık. “The Name Remains the Same” adını taşıyan bu albümü ilk anda eski bir konserin kaydı sandım ama Alvin Lee’nin ölümünden sonra Mayıs 2014’te verilen bir konserin kaydı olduğunu anlayacaktım. Olayın özü şuydu, 2003 yılında Ten Years After tekrar kurulmuştu. Ancak bu yeniden dönüşte Alvin Lee yoktu. Grubun kurucu kadrosundan sadece davulcu Ric Lee ve klavyeci Chick Churchill  yer alırken Lee’nin yerine Marcus Bonfanti alınmıştı.  Kötü bir şaka gibi gerçekleşen bu olay işte bugünlerde de gün yüzüne bu albümle çıkacaktı.
 “The Name Remains the Same” albümünde kurucu elemanlardan bas gitarist Leo Lyons da yer almıyor. Alvin Lee’nin ölümünden sonra bu yeniden dönüş tasarısından ayrılan basgitaristin yerine de Colin Hodgkinson alınmış. Colin Hodgkinson, İngiliz blues’ının kuruluş yıllarından bir isim. 60’larda Alexis Korner ile başladığı müzik kariyerini  Spencer Davis Group ile sürdürdü. Bu usta ismi rock dinleyicileri John Lord’un solo albümleri ve Whitesnake’in 80’lerdeki çalışmalarından da hatırlayacaklar. “The Name Remains the Same” albümünün en güzel yanı da böyle bir ustayı dinlememizi sağlaması oldu diyebiliriz.
Yeniden dönüş kadrosunda Ten Years’ın vokalini ve gitarını Marcus Bonfanti üstleniyor. Mick Jagger tadına yaklaşan vokali, emsalsiz güzellikteki gitarıyla keyif veriyor. Yanı sıra  Chick Churchill ve Colin Hodgkinson gibi iki ustayı da dinlemek de güzel ama grubun internet sitesinde Alvin Lee’nin isminin bile zikredilmiyor olması biraz insanın içini ekşitmiyor da değil hani.
“Adı Aynı Kalır” anlamına gelen ismiyle yeni çıkan Ten Years After konser albümünde grubun unutulmaz klasikleri olan  I'm Going Home, Sugar the Road, Good Morning Little Schoolgirl , Help Me  başarılı bir yorumla ortaya konmuş. Bu da olayın en affettirici yanı olsa gerek.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...