14 Şubat 2015 Cumartesi

Tedeschi Trucks Band “Mind Up Mind” (2013)


Tedeschi Trucks Band
“Mind Up Mind”
(2013)
Slide gitarın zamanımızdaki en önemli yorumcusu Dereck Trucks ile karısı Susan Tedeschi, 2010’da Tedeschi Trucks Band ismiyle bir grup kurarak müzik hayatlarını birlikte sürdürmeye karar vermişlerdi. Ardından yaptıkları ilk albüm”Revelator” onlara “En İyi Blues Albümü” dalında Grammy ödülünü kazandıracaktı. 2013 yılında da ikinci albüm “Mind Up Mind”  gelecekti.
 Tedeschi Trucks Band, müzikal kariyerleri yüksek iki ismin öne çıktığı bir gup değil. Bütün grup elemanlarının tek tek önemi var ve büyük bir işbirliği içindeler. Topluluğun eleman kadrosu ise tamı tamına 11 kişi. Sayının böyle olmasına rağmen aradan bir kişiyi çıkarsanız bile müzikal gidiş aksayabilir. 2012’de grubun bascısı Oteil Burbridge ayrılınca bu albümlerinde 4 konuk bascıyla çalışmışlar. Tedeschi Trucks Band’in  “Mind Up Mind” albümündeki müzisyen düzenlenişinde aynı anda çalan iki davula rastlıyoruz. Bu yönteme 70’li yıllarda konserlerde rastlanırdı ama albümde bunu ilk kez yapan Tedeschi Trucks Band olmuş diyebiliriz. Albüm dinlenildiğinde de sağ ve sol kolondan gelen iki davul sesinin oluşturduğu ritimsel armoni oldukça keyif verici.
“Mind Up Mind” albümü blues, caz, gospel ögelerini birleştiren eskilerin “Motown” tarzlarını hatırlatıyor. Albümde 70’lerin birikimi bir hayli yoğun kendini gösterirken ilk albümün aksine Funk, Greasy Blues ve Memphis Soul izleri hakim. “Misunderstood” isimli parça albüm için bu yargıyı en kuvvetlendiren çalışma. 60 ve 70’lerin Funk, Soul müzisyeni Sly Stone’un etkisindeki bu şarkıda Derek Trucks’ın “Wah Wah” pedallı gitarının akışının etkileyiciliğine hayran olmamak elde değil. Ayrıca Tedeschi’nin geri vokallerdeki Mike Mattison ve Mark Rivers’la uyumlu alışverişi de dikkat çekici. Bir de buna eski Allman Brother klavyecisi Kofi Burbridge’in Hammond org yüklenişleri de eklenince kendinizi 70’lerde bile sanıyorsunuz.  Burbridge sadece klavye ile gruba katkıda bulunmuyor. “Idle Wind” isimli folk kuruluşlu çalışmada onu etkileyici flütüyle de dinliyoruz. Burbridge’in albüme kattığı katkılardan biri de Allman Brothers Band’teki gibi Caz dokusunu da hissettirebilmesi.
Grubun geniş kadrosunda saksofon, trompet ve trombondan oluşan nefesli enstrümanlarda havayı hayli güçlendirmiş. Klasik “Southern” (Güney) Rock ile Soul’un birleşimi olan “Part Of  Me” de grubun tromboncusu Saunders Sermon’un kontralto vokaliyle Tedeschi ile yaptığı düet tüm övgüleri hak ediyor.
 “Mind Up Mind”ın Rock ağırlıklı iki parçası “Whiskey Legs” ve “The Storm”. Albüm kaydında iki davulun lezzetini en bariz görebildiğimiz “Whiskey Legs”te siyahi davulcu J.J. Johnson ile Tyler Greenwell’in uyumlu atakları ve yanısıra gelişen çatışmalarıyla harika bir gidiş oluşturmuş. İki davulun etkileyiciliğini hissettiğimiz diğer bir parçada “The Storm”. Hard Rock, Blues ve Caz’ın birbirine geçen soundunda Trucks’ın helezonik gitar örgüsünde güzel bir kompoziyon oluşturulmuş.
“It’s So Heavy” ve “Sweet And Low” albümün balad hanesini oluşturan yapıtlar.   “Calling Out To You” ise Trucks’ın çelik gitarı ve Tedeschi’nin vokaliyle Southern tadında bir yorumla finali oluşturmuş. “Mind Up Mind”ı dinlerken bir albüm değil sanki bir konser dinliyormuş gibi bir etkiye bile kapılıyorsunuz.  

Aptülika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...