10 Şubat 2015 Salı

1978'den Türkçe bir Rory Gallegher "cover"ı


 İrlanda'nın rock ve blues gitarında yetiştirdiği en önemli isimlerden Rory Gallegher'ı Blues Perişan radyo programında geçen yılın sonlarında konuk etmiştik.
Rorry Gallegher bugün için birçoklarımızın bilmediği isimdi ve programdan sonra aldığımız tepkilerde olumlu neticeler geldi. Eski kuşaktan dinleyici için ise geçmişe doğru güzel bir yolculuktu.
Bugün için Rory Gallegher bizim ülkede bilinmeyen bir isim ise de Türk rock tarihinde önemli bir dönüm noktasıydı. "nasıl mı?" O zaman bundan 37 yıl öncesine gidelim ve bir bakalım.
70'li yıllarda ülkemizden Almanyaya insanımız gurbet ellere ekmek parasını çıkarmak için gitmiş. Sosyologlar buna "Almanyaya işçi göçü" demiş ama halk dilinde onlara "Alamancılar" denilmiş. İşte o ilk Almanya'ya emek mücadelesine giden işçilerimizin ilk kuşağını bizim diyarlarda 1978 yılında çıkan bir plakla ilk rock tınılarıyla tanıyacaktık. Onlar Almanya'da bir grup kurmuş 4 Türk genciydi. Gruplarına da "Sarmaşıklar" ismini vermişlerdi. Taşoğlu biraderlerden Haluk davulda, Namık bas gitarda, Tevik org'da yer alıyordu. Aralarına gitarist olarakYusuf Soydan'ı da alarak Sarmaşklar grubunu kurmuşlardı. 1978 yılında da Almanya'da çıkardıkları 45'lik plağı, 1978'de Türkiye'de de "Türküolü" şirketi etiketiyle çıkartacaklardı. Plağın birinci yüzünde Status Quo'nun parçasının Türkçe yorumu "Acele Et" diye yer alırken ikinci yüzde ise Rory Gallegher'in "Moonchild" parçası Türkçe haliyle "Filiz" olarak yorumlanacaktı.


Rory Gallegher'in "Moonchild" parçasının konser yorumu




Rory Gallegher'in "Moonchild" parçasının plak yorumu





Sarmaşıklar grubunun "Filiz" şarkısı "Rory Gallegher cover'ı

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...