3 Şubat 2015 Salı

Michael Brecker “Two Blocks From The Edge” (1998)

Michael Brecker
“Two Blocks From The Edge”
(1998)
Belki haddimi aşan bir yargı olacak ama Michael Brecker’ın fusion dozu yüksek olan çalışmalarında müzikalitesi ve zevkliliği yeterince anlaşılmıyor. Fusion yapılanmasındaki çalışmalarında ilk dinleyişte çok sıradan bir saksofoncu gibi görebiliyoruz. Ancak çok yoğun dinlemeden sonra onun maharetini anlamamız mümkün oluuyor. Michael Brecker’ı daha akustik ve klasik caz normlarındaki işlerinde dinlediğimiz de ise düzeyini gerçek anlamda kavrıyor ve zevk alıyoruz.
Yazımın başında “Haddimi aşan bir yargı” dedim ama işin doğrusu bi bir “yargı” dan ziyade benim Brecker dinleme tercihimin fusiondan uzaklaştığı işlerde oluyor.  Michael Brecker’ı ölümünden bir yıl önce dinlemeye başlamıştım. Bu dinlemede bir kaç albümü sırayla dinleme şeklinde olmuştu. İlk olarak 1987 albümü olacaktı. Ardından 1990 tarihli “Now See It” albümünü dinleyecektim.  Sonrasında da “Two Blocks From The Edge” albümünü dinlediğimde ise synth ve elektrik donanımlı enstrümanlar olmadan daha keyifli bir Brecker kapısı açılıverecekti.
Albümün prodüktörlüğünü Michael Brecker’la paylaşan Joey Calderazzo, payanoda yer alırken albümün ikinci kahramanı gibi. Basçı James Genus sakin sakin ritmi oluştururken, davulcu Jeff Tain Watts delişmen ataklarla karşıt yapıyı kuruyor. Don Alian’ın vurmalı çalgılardaki üstün ve öne çıkma gayretinde olmayan perküsyonculuğu da dinleme keyfini kuvvetlendiriyor.
Albümdeki parçalar
1 -"Madame Toulouse" 
2 - "Two Blocks from the Edge" 
3 - "Bye George" (Joey Calderazzo) 
4 - "El Niño" (Joey Calderazzo) 
5 - "Cat’s Cradle" (Joey Calderazzo) 
6 - "The Impaler" (Jeff "Tain" Watts) 
7 - "How Long ‘Til the Sun" 
8 - "Delta City Blues" 

Çalan elemanlar
Michael Brecker — tenor saksofon
Joey Calderazzo — piyano
James Genus — bas
Jeff 'Tain' Watts — davul

Don Alias — perküsyon

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...