3 Şubat 2015 Salı

Michael Brecker (1949 – 2007)

Michael Brecker
(1949 – 2007)

ABD’li caz saksofoncusu Michael Brecker, Philadelphia’da 1949 yılında dünyaya geldi. Babası piyano çalıyordu ve hatırı sayılır bir plak arşivi vardı. Böyle bir ortamda abisi Randy saksofon, ablası Emily de piyano çalıyordu. Michael da onların arasında klarinet ile müziğe başladı.Bir süre sonra alto saksofon da çalmaya başlayan Michael, lise yıllarına gelince John Coltrane’ı dinlemesiyle duyduğu hayranlık onu tenor saksofona yöneltecekti.
Liseden sonra Indiana Üniversitesi’ne giden Brecker, burada bir yıl okuyacak ve bırakacaktı. Böylece almış olduğu müzik yapma kararıyla New York’a gidecekti. Orada bir tür atölye ve stüdyo özellikli olan “loft” denilen evlerden birine yerleşecekti. Bu süreçte de Dave Holland, Chick Corea giibi müzisyenlerle tanışacaktı. Loftlarda da Dave Liebman ve Richard Bierach’la çalışmalar yapacaktı. Bu pişme döneminden sonra ilk grubu Dreams’ı 1970 yılında kuracaktı. 1973 yılına gelindiğinde ise onu kardeşi Randy ile biraraya gelip Brecker Brothers isimli grupla bulacaktık. Çeşitli kulüplerde çalsalar da 1977 yılında abisi Randy ile birlikte Seventh Avaneu South isimli kulübü açıp, müzik faaliyetlerini daha özgür sürdürmelerini sağlayacaklardı. Bureada dikkatleri çeken Michael Brecker, 1979 ‘da Steps Ahad grubuna girecekti
70’li yıllarda Michael Brecker’ı caz alanında kulüp ve barlarda müzik yaparken yanısıra Chet Baker, George Benson, Dave Brubeck, Don Cherry, Chick Corea, Charles Mingus gibi caz müzisyenlerinin albüm kayıtlarında da çalıyordu. Onun aranılan bir saksofoncu olması sadece caz albümlerinin kayıtlarıyla sınırlı değildi, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Steely Dan, Frank Zappa gibi birbirinden çok farklı tarzdaki müzisyenlerin plaklarında da buluyorduk.
Michael Brecker sadece caz değil, pop, rock gibi tarzlarında mutfağında başarılı bir stüdyo müzisyeni olarak yer alırken, kendi adına ilk albümünü ise 1987’de çıkartacaktı. Bu albümde davulcu Jack De Johnette, bascı Charlie Haden, gitarist Pat Matheny ve keybordçı Kenny Kirkland igibi usta isimler kendisine eşlik ediyordu. Belki “Michael Brecker” ilk solo albümdü ama “Down Beat” ve “Jazziz” gibi prestijli dergiler tarafından “Yılın Albümü” seçilecekti. (Albümle ilgili daha geniş bilgiyi blues perisan blog4da “Albüm Kritikleri” bölümünde bulabilirsiniz.)
1990’dan sonraki solo albümlerinde fusion (caz rock – pop caz) tavrından uzaklaşanm Michael Brecker, klasik caz tavrına yönelecekti. Bu biraz da kendisine ait bir tarz oluşturmasına sebep olacaktı.

1990 yılında Paüul Simon ile birlikte 1.5 yıl turneye çıkan saksofoncu 1992 yılında abisi Randy ile bir araya gelip  “Return Of The Brecker Brothers” albümü çıkartacaktı. 90’larda “Out Of The Loop”, “Two Blocks From The Edge”, “Time Is Of The Essence” gibi başarılı albümler yapan sanatçı 13 Ocak 2007 tarihinde, yakalandığı kanser hastalığı sonucu 57 yaşındayken hayata veda edecekti.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...