28 Ocak 2015 Çarşamba

Düğün Salonundaki Rockçılar: DERDİYOKLAR

Çizim: APTULİKA

 Bir dönemin kaset kapaklarından aşina olduğumuz Derdiyoklar, 30 Ocak tarihinde “Saykodelik Gece” ile İstanbul’un algı kapılarını açacak. 80’lerde Almanyadaki  gurbetçi işçilerimizin gecelerinde, düğünlerinde çalan Derdiyoklar, ülkemizin önemli saykodelik rock grubu Dinar Bandosu’yla birlikte Tunnel Sahne’de konsere çıkacak. 

Sahnede biri elektro gitarı, diğeri ise bateride iki adam duruyor. Kıyafetlerine bakınca bir folklor ekibine has giysilerinin altına eşlik eden şehirli spor ayakkabılarını tezatını görüyoruz.   
Bu ahval içinde gitarist mikrofona eğilerek, “Arap atlar yakın eder ırağı/Yüce dağları aşan yollar bizimdir / Bizim ! ” dedikten sonra gitarına oldukça elektrikli vurmasıyla birlikte görüntüsünden umulmayacak bir halde rock gitaristlerine has zıplayışıyla müzik başlıyor. Okunan “Dadaloğlu” türküsünün rock yorumu. Sahnede iki kişi var ama çıkan seda gümbür gümbür. Bateriste kulak verdiğimizde gitaristten eksik kalmayan bir ataklıkta neredeyse devamlı bir soloda gibi. Bununla da kalsa iyi, bir bakıyoruz ki vokali de davulcu yapıyor.
“Dadaloğlu” şarkısı 10 dakikayı aşan bir yorumla seslendirilirken, gitaristin saz tınılı elektro gitarının sesi ortalığa bir rock konseri havasında yayılırken, kendisini de kimi zaman tiyatral bir gösteri de kimi zamanda Jimi Hendrixvari gitar gösterileriyle görüyorduk. Bir ara gitarını sırtına alarak çalan gitarist, daha sonra gitarını beline çevirerek arkadan çalacaktı. Bu gösteri sürerken öndeki orga yönelen gitarist, gitarını arkasında çalarken, eğilip burnuyla da orgu çalacaktı. Finale doğru gene tiyatral bir şekilde içinde ironi de bulunan tuluat gösterisiyle gitar yere konulup, ayak tuşeleriyle çalınacaktı ve o 70’lerin rock gruplarına has gitar kırma gösterisi gerçekleşme teşebbüsünde kalarak parça son bulacaktı.
Yukarda anlattığım ne 70’lerin Anadolu Rock gruplarından birinin Fitaş Sineması’nda verdiği ne de gene aynı tarihlerde batılı bir grubun konserine aitti. Bu 1984 yılında (büyük ihtimalle) Adana’da yapılan bir düğünde gerçekleşiyordu. Gene ihtimali heybetli bir şekilde ora eşrafının zengin ve hatırlı bir kişisinin düğününe Almanya’dan davet edilen bu ikilinin ismi “Derdiyoklar” dı.

80’lerin kasetlerinde farkedemediğimiz vaha
Derdiyoklar’ı 80’lerin kaset döneminde seyyar kaset satıcılarının el arabası biçimindeki tezgahlarında arabesk, türkücü kasetlerinin arasında görür ve bir anlamda burun kıvırır, geçerdik. Hoş onların kaset kapakları da bulundukları tezgahtaki diğer isimlere  göre de tezat gösterirdi. Portakal renginde şalvarları, uzun saçları ve ona eşlik eden yoğun sakalları ve ellerinde tuttuklerı birbirine  eklemlenmiş elektro gitar ve bağlamaları ile eşek üstünde pozlarıyla esprili türkü ile arabesk arasında bir şey yaptıklarını anlardık. Hani benzetsek, benzetsek uzun sakallarıyla rock dünyasının en başarılı triosu ZZ Top’a yakın bir görüntü benzerliği kurabilirdik.
Onlarla kafama bir balyoz yemiş gibi tanışmam, internetin yayılıp, “You Tube” denilen hareketli görüntü paylaşım sitesiyle olacaktı. O sayede ilk olarak yukarda anlattığım düğün salonu performansını gördüm. Sonra diğer görüntülerine bakacaktım. Bu videoların hepsi düğün salonlarındaydı ama bir konser lezzetindeydi. O menşei büyük ihtimal kendi tasarımlarına ait elektro gitarlar kimi zaman bir kaleşnikof şeklinde kimi zaman da bir tırpan şeklinde ve onlardan çıkan elektro gitar ile saz arası sese de şaşmamak mümkün değildi.

Anadolu Düğün Kültürü, Rock ile buluşunca
Herşey 1972 yılında Malatya´nın Fethiye beldesi, Yukarı Tencı Obası’ndan İstanbul’a gelen Ali Eker Aydoğan’ın Unkapanı’na varıp, IMÇ’deki plakçılardan birinde “Derdiyok” isimli 45’lik plağını çıkartmasıyla başlamış. Yapılan bir türkü plağıymış ama diğerlerine göre bir hayli farklı. O yıllarda Türkiye´de ilk defa bağlama düzeniyle bateri, gitar, klavyeyi birlestirmiş, Ali Eker Aydoğan. Ama yapılan bu plak tutulmayınca Aydoğan, 1974 yılında Almanya’ya giden işçilerimizin arasına katılarak Darmstadt’a gitmiş. Burada  
kendi köyünden olan İhsan Güvercin’le tanışacak ve Derdiyoklar ikilisini kuracaklardı. Düğündü, konserdi, gazinoydu derken gurbetçilerimize yönelik müzik yaparlarken, 1979 yılında da “Derdiyoklar” isimli ilk kasetleri  Türküola firmasından çıkacaktı.  Dönemin disko modasına uyan sentezlerin birbiri ardına çıkarak moda olduğu yıllarda onları da Modern Folk – Disko Folk denilen tarzda görecektik. Bu tarza onların kattığı humor ve ironik tat ile birlikte kendilerinin tasarladığı enstrümanları,  yöresel giysileri ve kendilerine ait sahne şovları eklenince farkları ve kalıcılıkları ayan beyan ortaya çıkıyordu.
Türkiye ve Avrupa arasında bir köprü oluşturan Derdiyoklar, Anadolu düğün kültürünü  Avrupa´ya taşıyarak yeni bir bir boyut kazandırdı.  Bugüne kadar 15 kaset (albüm) çıkartan ikiliden, 1986 yılında İhsan Güvercin ayrılınca Derdiyoklar ya başka isimlerle ya da Ali Eker Aydoğan tek başına olarak ama illaki “Derdiyoklar” olarak devam etmiş. 

2000’lerden sonra keşfediliş
Derdiyoklar grubunu 80’li yılların kasetlerinde ve “Alamancı” diye isimlendirilen gurbetçi işçilerimizin geceleri ve düğünlerinden hafif tebessümle hatırlayanlar, 2000’lerin başında yeni bir keşifle karşılaşacaklardı. Bu keşfi gerçekleştirenler daha çok rock, punk, caz tarzlarına meraklı insanlardı. O eski kasetli yıllarda farketmediğimiz Derdiyoklar’ın aslında gerçek anlamda saykodelik tarzda bir müzik yaptıkları farkedilecekti. Onların kaset döneminde yaptıkları çalışmalardan bazıları Avrupa’da çıkan saykodelik, funk, rock seçkilerinde yayınlanacaktı. Kısaca Derdiyoklar, yıllar sonra düğün salonlarından caz ve rock sahnelerine taşınacaktı.
Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’a gelen Derdiyoklar, Babylon’da unutulmaz bir konser vermişti. O günkü buluşmanın tadına doyamayanlar, yeni keşiflere açılmak için şimdi de 30 Ocak tarihini bekliyor. O gün Derdiyoklar grubu ülkemizin önemli saykodelik rock grubu Dinar Bandosu’yla birlikte Tunnel Sahne’de konsere çıkacak. “Saykodelik Gece” adı verilen konserde  40 senedir binlerce düğün salonunun altını üstüne getirmiş, inanılmaz sahne şovlarına imza atmış, Anadolu pop ve disco folk'a yön vermiş Derdiyoklar ile 2000'li yılların ortasından bu yana sayısız başarılı konser vermiş, 3 stüdyo albümü bulunan Dinar Bandosu aynı sahnede buluşacakmış. Eh ne diyelim… Yeni keşiflere hazırlıklı olmanız, menfaatiniz icabıdır.
APTULİKA





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...