19 Aralık 2014 Cuma

Metin Ekiz Heykel Sergisi

Metin Ekiz - bronz heykel- ölçüleri: 48x35x60

Geçen yıl yitirdiğimiz heykel sanatçısı Metin Ekiz'i birinci ölüm yıldönümünde anmak için 20 Aralık 2014'te bir heykel sergisi başlıyor. 
3 Ağustos 2013 tarihinde 68 yaşında yitirdiğimiz Metin Ekiz, 1968 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Heykel Bölümü'ne girmişti. Şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan Akademi'yi 1975'te bitiren Ekiz, 1977'den itibarende burada öğretim üyesi olarak hocalık yapmaya başlayacaktı. 
Bronz, demir, bakır, maden uygulama heykelleriyle tanınan Metin Ekiz'in sanat anlayışını 1999'da bir dergiye verdiği röportajdan aktaralım: 
"...Evet, heykellerimde malzeme metal (demir + bakır+ bronz + ark veya oksi - asetilen kaynağı)dir. Bu malzemeyi eritmesini, kesmesini, bir çamur gibi yoğurmasını ve modle etmesini seviyorum. Günlük yaşamda beni etkileyen soyo - ekonomik - politik her konuya acısıyla, sevgisiyle estetik bir güzellikle yaklaşmaya çalışırım.  
Kimi zaman öz, kimi zaman biçim ön plana çıkar. Boşluğuyla doluluyla ve bütünlüğüyle... Evet, insanın acısı, sevgisidir bu. Bazen insana başka bir doğa parçası ya da teknoloji ürünüyle kompoze edilmiştir. Bu bir makine parçası ya da bir hayvan veya bir tutam çiçek olabilir.
Estetik güdülerle insanı tekrar yaşamaktır bu.
Evet, insanın acısıyla sevgisiyle..."
Metin Ekiz'in eserlerinden oluşan sergi 20 Aralık 2014, cumartesi günü Erva Art Gallery'de açılacak. Sergi 5 Ocak 2015 tarihine kadar açık kalacak. Bu serginin izlenmesini tavsiye edirim. Çünkü oradaki çalışmalarla, heykel sanatının hayatımızın içinde ne denli öneme haiz bir yeri olduğunu da göreceksiniz. 


Metin Ekiz Anma Sergisi
20 Aralık 2014 - 5 Ocak 2015
Yer: Erva Art Gallery
Adres: Valikonağı Cad. Şehit İsmet Armağan Sokak No:2
Nişantaşı / İstanbul

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...