10 Aralık 2014 Çarşamba

Geçmişin Pop plaklarına gizlenmiş dahi

Geçmişin Pop plaklarına gizlenmiş dahi

Small Faces ve The Faces gruplarında piyano, elektro piyano, Hammond org ve de en güzel sesleri yeryüzüne sunduğu Wurlitzer orgu ile  yer alan Ian McLagan’ı bu çarşamba 3 Aralık 2014’de kaybettik.

İki gün önce Small Faces ve The Faces gruplarının elemanı Ian McLagan 69 yaşında öldüğünü öğrenecektim. Small Faces 60’ların, The Faces ise 70’lerin en popüler gruplarıydı. The Faces’ı çocukluğumun Hey dergilerinden hatırlartım. Nasıl aklımdan çıksın, o günlerinin Hey dergilerine mütemadiyen poster, kapak olmalarından ve her haftaya bir haberleri düşmesinden bilirdim. Çocukken tutkulu bir şekilde dinlemiştim. Ancak biraz ilk gençliği aştığımda ise eskisi kadar dinlemeyecektim. Hele ki 20’li yaşlardan sonra The Faces plaklarına elimi bile sürmeyecektim. (Bu kuralı iki yıldır The Faces için bozdum yarı nostalji derken inanılmaz güzelliklerle karşılaşıyorum) Small Faces ise benden önceki kuşağın grubu olduğu için bir kerenin ötesinde dinlememişimdir bile. Bunun sebebi de her iki grubun da dönemin pop’u olmasıydı. İşte iki gün önce bu grupların klavyecisi olan Ian McLagan’ın ölüm haberi üzerine hiç yüzüne bakmadığım Small Faces albümlerini birbiri ardına dinlemeye koyuldum. Evet hepsi bir dönemin en çok satış yapmış plaklarıydı ama her dinlediğim parçada ister istemez kulğımın gittiği bir klavye sesi vardı. Her parçada tuşlarıyla yeni fikirler açıyor ve müziği bugünlere dek ilham kaynağı olacak yerlere taşıyordu. Yazı yazmaya karar vermeden önce de yukarda gördüğünüz başlığı bulmuştum bile: “Geçmişin Pop plaklarına gizlenmiş dahi”
Dönemin popüler plakları dedik ama haksızlık etmeyelim her iki grup da ilerki yıllarda çıkacak rock türlerine hard rock’tan punk’a kadar öncülük etmişlerdi. Ama biz gene de çocukluk devirlerinde dinlediklerimizi sonradan önemsemiyor hatta biraz da deyim yerindeyse utanıyorduk. Şimdi tekrar dinlediğimde ise çok haksız olduğumu anlayacaktım.

Wurlitzer org ile yeryüzüne sunulan sesler
Small Faces ve The Faces gruplarında piyano, elektro piyano, Hammond org ve de en güzel sesleri yeryüzüne sunduğu Wurlitzer orgu ile  yer alan Ian McLagan’ı bu çarşamba 3 Aralık 2014’de kaybedecektik. 
1945 yılında İngiltere, Middlesex’te doğan Ian McLagan,1966’da Small Faces’a
  Jimmy Winston’un yerine katılmıştı. . Grubun kadrosunda  'Itchycoo Park', 'Lazy Sunday' ve 'Tin Soldier' gibi bir döneme damgasını vurmuş parçalarda çaldı.
The Small Faces 1969 yılında dağılınca Ian McLagan, Ronnie Lane , Kenney Jones ve ardından da   Rod Stewart ile  Ronnie Wood’un katılımıyla The Faces’i kurdular
The Faces, dört stüdyo albümü yaptı ve İngiltere çıkışlı grupların en tanınmışı olarak, yüksek satışlı plaklar yaptı.  O dönemde The Faces’ın kaydettiği 'Stay With Me' parçası gruptan sonra da  Rod Stewart konserlerinin vazgeçilmez şarkısı olacaktı. “Stay With Me”’nin The Faces yorumunda McLagan’ın Wurlitzer elektro piyanosu muhteşem bir tat getirmişti. 
 70’li yıllara ününü oturtan The Faces dağıldıktan sonra McLagan’ı başarılı ve de aranan bir stüdyo müzisyeni olarak görecektik. Onun çalıştığı sanatçı ve gruplar arasında   The Rolling Stones, Jackson Browne, Bruce Springsteen, Bonnie Raitt ve John Mayer gibi isimler sayılabilir. 
1979 yılında  “Troublemaker” isimli solo bir albüm de çıkartan McLagan, o dönemde Bump Band isimli bir grup da kurmuştu.

  Mutluluğun ardından gelen hüzün
1993 yılında faal müzik hayatına ara verip, Teksas, Austin’e yerleşen sanatçı,   müzikten kopamayarak küçük kulüp ve barlarda çaldı. Burada The Who grubunun davulcusu Keith Moon’un eski eşi Kim Kerrigan ile tanıştı ve evlendi. Kısa bir süre sonra da Kim Kerrigan’ın 2006’da bir trafik kazası sonucu hayata veda etmesi McLagan’ı derin bir üzüntüye sevk edecekti.
Teksas’ta sakin ve mütevazi bir hayat süren Ian McLagan, 3 Aralık günü rahatsızlanarak, kaldırıldığı  Brackenridge Hastanesi’nde kurtarılamayarak, hayata veda edecekti.

  The Faces’in dönüşü
Bu yılın başında The Faces grubunun tekrar bir araya geleceği haberleri duyurulmuştu. Faces ve Small Faces döneminin parçalarının seslendirilerek anılacağı konser  ve albüm için de 2015 yılı hedeflenmişti. Ian McLagan’ın ani ölümü bu etkinliklere son vermez ama onun anısına da gerçekleşmesi bir hayli anlamlı olur.
 Ian McLagan’ın ölümü üzerine bir çok sanatçı mesaj yayınladı, bunlardan biri de punk grubu Sex Pistols’un gitaristi Steve Jones’unkiydi. Jones, onun için ”McLagan’ın ölüm hebirini yeni aldım, çok üzgünüm. O ve The Faces grubu bizim gençliğimizin en önemlilerindendi.” diyecekti.
Bir dönemin, çocukluğumuz dergilerinde boy boy posterleri, liste başı parçaları ve her evde mutlaka bir 45’lik plağı bulunan Small Faces ve The Faces daha sonraki yıllarda müziğe nasıl öncülük etmiş ve rock’ta yeni ufuklar açmış olduğunu şimdilerde anlıyoruz. Bunda en büyük pay sahibi de hiç kuşkusuz Ian McLagan’dı.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...