1 Aralık 2014 Pazartesi

40 yıl önce Bizde neler dinleniyordu.(4 Aralık 1974)

"Si Tu Savais Combien Je'Taime"!

Bundan 40 yıl öncesi yani 1974’ün Kasım ayınının zirvesine Christian Adam isimli bir şarkıcı oturuyordu. Radyolarda, televizyonlarda ve plaklarda hep o vardı. Şarkısı “Si Tu Savais Combien Je Taime” ile o dönem ilgileri ziyadesiyle üzerine çekmiş bu ismi ve şarkısını çok benimsemiştik. Hatta onunla ropörtaj yapmak için kağıdını, kalemini ve teybini eline alıp, Fransa’ya uçakla giden gazetecilerimiz bile vardı. Ancak oraya vardıklarında ne yazık ki elleri boş dönüyorlardı. Sonradan adamın Belçikalı olduğunu anlayacaktık. Geçmiş yıllarda bu hatasını telafi edip, Belçika’ya gidip ropörtaj yapanlar oldu da bu gerçeği öğrenmiştik. Bu bilgi 40 yıl önceki dergilerde okunsa da bizim aklımızda Christian Adam ismi bir Fransız şarkıcı olarak kaldı, ister istemez. Hatta bir kaç yıl önce Paris’e giden bir arkadaşım bir Fransız’a “Sizin ülkeden bir şarkıcı vardı, 70’lerde bizde çok tutulmuştu, ismi Christian Adam’dı” dediğinde, karşımdaki ona anlamsız anlamsız bakmış. 

Christian Adam'ın şarkısı "Si Tu Savais Combien Je T'aime"ı öylesine benimsedik ki, onu Türkçeleştirip, "Sütü seven kamyon şöförü" diye bile söyledik. 
İşte 40 yıl öncesinin Kasım ayında Christian Adam, “Si Tu Savais Combien Je Taime’ ile  listelerde bir ay boyunca birinci sıraya oturmuştu. 

40 yıl öncesinin Aralık ayının başına gelince

Aralık ayına girdiğimizde ise Christian Adam ve şarkısı 5. sıraya doğru gerilemeye başlayacaktı. 

Listede ilk üç  sırayı Gülden Karaböcek, Semiramis Pekkan ve George Mc Crae (sırasıyla ) alırken, “Beyaz Atlı” plağıyla Cem Karaca 4. sıradan yükseliyordu. 
Listeye bu hafta ise Edip Akbayram’ın “Garip”i  ile Nilufer’in “Başıma Gelenler” plakları ilk kez girerken, listeye ilk girişini en üst sıradan yapan isim Barış Manço’ydu. Manço yeni çıkan plağı “Bir Bahar Akşamı” ile 5 plaklık “hey” dergisi listesine 21. sıradan adım atıyordu.

Gülden Karaböcek 

"Ahu Gözlüm"



Semiramis Pekkan 
"Neydi Neydi Ne"


George Mc Crae
"Rock Me Baby"






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...