27 Kasım 2014 Perşembe

TASTE “Taste” (1969)

TASTE
“Taste”
(1969)




 İrlandalı gitarist Rory Gallegher’in grubu Taste’nin ilk albümü.  The Cream’ın devamı gibi de görülen grup, onlar gibi üç elemandan kurulu bir rock trio’suydu.
1968’de İngiltere’nin Londra şehrinde De Lane Stüdyoları’nda kaydedilen albüm, Nisan 1969’da piyasaya çıkmıştı. Albümün prodüktörlüğünü Tony Cotton üstleniyordu.

Albümdeki Taste Kadrosu:
·      Rory Gallegher – gitar, vokal, saksofon, armonika
·      Richard McCracken – bas gitar
·      John Wilson – davul

Albümdeki Parçalar:

1-    Blister On The Moon
Kuvvetli ve keskin gitarlarıyla o dönem için ileri fikirler taşıyan bir çalışma. Parça için erken dönem metal tarzı çalışma tanımlaması da yapılmaktadır.

2-    Leavin’ Blues:
Leadbely’nin klasik blues yapıtı Taste’nin yorumuyla rock’a taşınırken kimi zaman geleneksel kalıplara bağlı kimi zamanda sınırlarını progresif ile hard rock arası noktalarda gezindirmiş.

3-    Sugar Mama:
Geleneksel bir blues parçasını 7 dakikalık bir yorumla sunmuşlar. Rory Gallegher’in kendisine has bütün özelliklerinin görüldüğü bu yorumdan sonra konserlerde en çok çalınan ve doğaçlamalarla uzun sürelere yayılan parçası olacaktı. “Sugar Mama”, Taste sonrası da Gallegher’le özdeşleşecekti ama bu albüm kaydında yorumu dinlerken bascı McCracken’in  ve davulcu Wilson’un da hakkını vermek zorundayız. Parçayı bir kez dinledikten sonra iki kere daha dinlemek gerekir. İkinci dinlemede kulağınızı bas gitara verirken, üçüncüde de kulak ilgisi davula verilirse bu durum daha iyi anlaşılacak.

4-    Hail:
Rory Gallegher’in akustik gitarla yorumladığı klasik blues izinde giden bir parça.

5-    Born On The Wrong Side Of Time:
Yerel bir folk şarkısı dokusunda blues fikirlerden yola çıkılmış. Ortadaki pastoral tatlar içeren bir yabancılaştırma ile yakalanan progresif yapı müziğin alçalıp yükselmesiyle mükemmel bir anlatıma dönüşmüş.

6-    Dual Carriageway Pain:
Gitar bölümlerine baktığımızda bugüne dek süren heavy rock gitar bölümlerinin ilk müsebbibinin Gallegher olduğuna şahit oluyoruz.

7-    Same Old Story:
Gallegher’ın efsaneleşmiş parçalarından biri.

8-    Catfish:
8 dakikalık bir yorum. Gene Gallegher konserlerinin vazgeçilmezi. Geleneksel bir parça olan “Catfish”, albümdeki ikinci parça “Sugar Mama” gibi benzer bir yorum lezzeti taşır.

9-    I’m Moving On:
Şirin ve güzel bir yorum.

Albüm için son nokta olarak söylenecek bir kaç söz olması gerekirse, bu hakkımı Taste’nin bas gitaristi ve davulcusu için kullanmak isterim. Rory Gallegher’in haklı karizmasına (ki bu başlı başına müzik gücü olarak) rağmen Taste’nin bir grup olarak bütünleşmesinde diğer iki elemanın da payı çok büyük. Özellikle basgitarist Richard McCracken’in tınısı ile davulcu John Wilson’un kuvvetli bagetleri Taste’nin üçü de süper elemanlardan kurulu bir “süper grup” olduğunu gösteriyor.

Aptulika






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...