12 Kasım 2014 Çarşamba

Endless River: "Kelimelerden güçlü" bir veda

Pink Floyd, “Endless River”dan önceki albümünü bundan tam 20 yıl önce yapmıştı. 1994’teki “The Division Bell” albümünden sonra 20 sene boyunca Pink Floyd albüm yapmamıştı. Oysa ki "The Division Bell" konser turneleri çok başarılı ve yoğun ilgi ile sürmüştü. Grubun gitaristi David Gilmour, efsaneleşmeden ve stadyum konserlerinden sıkıldığını belirtiyordu. Artık o eski konserlerdeki gibi dinleyici ile bağlar kurulamadığını söyleyen gitarist, bu uzun zaman diliminde Pink Floyd’u varolan abidevi halinde bırakarak korumaya karar vermişti. 
"The Division Bell"den sonra ailesi ve çocuklarıyla ilgilenen David Gilmour, arada da solo albümler ve projelere imza atacaktı. Ancak Gilmour'un içine oturan, yarım kalmış bir Pink Floyd işi vardı.  “The Division Bell” kayıtları 1993’te gerçekleşirken 20 saatlik bir stüdyo kaydı kullanılmamıştı. Bu bölümü o dönem albüme ambient müziği olarak ekleyecekken sonradan vazgeçmişlerdi. Yakın bir zamanda o kayıtlarla karşılaşan Gilmour’un bunları değerlendirmek gerektiğini düşünecekti. Davulcu Nick Mason ile başbaşa verip, yeni bölümler de katıp   yeni ve enstrümantal bir albüm meydana getirdiler ve "The Endless River"  albümü de bu şekilde oluştu. 
Bu Pink Floyd’un bir veda albümü. Albüm sonrasında da bir konser turnesi olamayacak  çünkü grubun klavyecisi Rick Wright 2008’de ölmüştü.  “Onsuz bir ‘Endless River Turnesi’ olamaz” diyen Gilmour, “Müzik ve yaşamdan zevk alıyorum. Pink Floyd’u devam ettirmek diye bir düşüncem yok. Böyle bir şey aklıma geldiğinde kabuslar görüyorum.”  Diye ekleyecekti.
“ Endless River”, Wright için yapılmış bir saygı albümü. Bu konuda Gilmour,  ”Roger ve ben öyle çok gürültü yapıyorduk ki insanlar onu pek hissedemedi. Fakat Rick çok önemliydi. Pink Floyd’un oluşmasını sağlayan arka plandaki sesler  onun sayesindeydi"sözlerini sarfedecekti. 

 “Endless River” albümü hem Rick Wright’a bir saygı hem de Pink Floyd’un veda albümü. Bütünüyle enstrümantal parçalardan oluşan bu çalışmanın finaline oturan tek sözlü parçası  “Louder Than Words,”  gruba dair herşeyi özetler gibi. David Gilmour’un eşi  Polly Samson bu şarkının sözlerini yazmış. Aynı zamanda bir edebiyatçı olan Polly Samson’un sözlerindeki güçlü şiirselliği bu vedayı da anlamlandırıyor. 
“Şuçlar ve kavga ederiz
 Karşılaştığımızda birbirimize laf ederiz” 
diye başlayan bu şarkı, belki de Roger Waters ile olagelen husumetlere bir gönderme gibi. Ancak devamındaki  
“Bu yaptığımız 
 Birlikte geçen o zamanlar  
Kelimelerden güçlü” 
sözleri büyük bir abidenin yani Pink Floyd’un görkemini şiirsellikle özetliyor.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...