29 Ekim 2014 Çarşamba

LEONARD COHEN “Popular Problems”

LEONARD COHEN
“Popular Problems”

Entelektüel kişiliğiyle müzik dünyasında bir şarkıcıdan daha fazla bir yere oturan Leonard Cohen, 80 yaşına girdiği gün yeni albümünü de çıkardı. Albümü elime aldığımda açıkcası fazla bir heyecana ve beklentiye girmedim. Bu duygularla albümü koyup, dinlediğimde tahminim çok ötesinde keyif alacaktım. Bazı isimlerin yıllara dayalı görkemlerinin boşuna olmadığını anlıyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda Bob Dylan’ın albümünü de dinlerken aynı şeyleri yaşamıştım. Bu adamlar yaşlansalar ve arkalarında büyük bir birikim sunsalar da hala yeni söyleyebilecek şeyleri olabiliyor ve biz onlara yepyeni bir duygu ile bakabiliyoruz.
Leonard Cohen’in roman yazarlığı ve şairliği de müzisyenliğiyle koşut olarak gider. Dolayısıyla şarkı sözlerindeki şiirsellik Cohen’e ilgimizi devamlı yenileyebiliyor. Bu seferki buluşma da müzikal renklilik de dikkat çekici bir albeni de. ”Popular Problems” albümünde Leonard Cohen’i eski karanlık, melankolik havasından sıyrılıp biraz daha Tom Waits’vari bir ironic yaklaşımda buluyoruz. Bir önceki “Old Ideas” albümünde olduğu gibi “Popular Problems”te de yine prodüktör olarak Patrick Leonard eşlik ediyor. Çok farklı tarzları iyi dikilmiş bir elbiseyi kişiye uygun dikebilen bir terzi maharetinde Leonard Cohen damgasına uygun sunabilmesi de Patrick Leonard’ın bir prodüktörlük harikası olsa gerek.    
 Albümde yer alan  “Did I Ever Love You” beni en etkileyen çalışma oldu. Charlean Carmon ve Dana Glover’ın geri vokallari sinemasal bir etkide bir atmosferi sağlamış. Geri vokal katılımında buradan zikredilecek bir isim de Donna De Lory.  “Almost Like the Blues” adlı parçada Donna De Lory’nin Arap müziği tınılı vokali etkileyici olmuş.

Katrina fırtınasında ölenlere adanan “Samson in New Orleans”, “Born in Chains”, “You Got Me Singing” ve blues ruhunu yansıtan “Slow”  isimli şarkılar “Popular Problems” albümünden öne çıkan diğer çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...