1 Kasım 2014 Cumartesi

Keith Jarrett “The Köln Concert” (1975)


Almanya’nın Köln şehrindeki Opera House konser salonunda 24 Ocak 1975 tarihinde verilen konserin kayıtlarından oluşan bir albüm. “The Köln Concert”, piyano albümlerinin arasında en yüksek satışı yapanlarındandır. 3.5 milyonun üzerinde bir satış yapan bu albüm, tarzının en klasik özellikli çalışmasıdır.
Piyano ile solo verilen bu konserde en kısası 7 , en uzunu da 26 dakikayı aşan 4 parça seslendirilmi. Ancak bu 4 parça sanatçının tamamen doğaçlamalarından ortaya çıkmış.
Keith Jarrett’in “The Köln Concert” albümünü dinlerken sanki stüdyoda yapılmış bir kayıt sanabiliyorsunuz. Piyanonun sesi dışında sadece Jarrett’in nefesi, iniltileri ve mırıldanmaları duymak mümkün ( o da Jarrett’in alışıldık özelliği). Koskoca konser salonunda bunun dışında bir çıt olsun yok. Parça bitiyor gene derin bir sessizlik ve ardından gelen abartısız alkış. Bunun sebebine gelince Keith Jarrett’in alışıldık bir hassasiyetinden kaynaklanıyor. Sanatçı konserlerinde çalmaya başladığında en ufak bir ses olursa, konsantrasyonunun bozulması sebebiyle sahneyi terk edebiliyor. Bunu bilen dinleyici de gıkını çıkarmadan oturuyor. Bu arada konserin verildiği salonu küçük bir yer sanmayın, konseri izleyen 1.400 kişi var.

Bu arada konserle ilgili ufak bir anektodu daha paylaşayım. Köln’de verilen ve müzik tarihine oturan bu konseri düzenleyen Vera Brandes, o tarihte 17 yaşında ve dünyanın en genç konser organizatörü olma özelliğini taşıyor.

Keith Jarrett'in gene 1975'teki bir başka konserinden

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...