1 Ekim 2014 Çarşamba

2 Ekim 2014'te Blues Perişan'da ne var


Blues Perişan radyo programını internetten dinlemek için



BORA AYANOĞLU – Rose Mari



Bora Ayanoğlu’nun en bilinen parçalarından biri “Kırık Aynalar” olur ki, 1977’de 45’lik plak olarak çıkmış bu plağın arka yüzünde ise “Rose Mari” isimli parça yer alırdı. "Fabrika Kızı", "Güller ve Dudaklar" gibi daha bir çok zihin açıcı şarkısı olan Bora Ayanoğlu, filmleriyle de bilinir. Ancak aldığı rol genellikle "Fatih'in Fedaisi Battal Gazi" filmlerinde Fatin Sultan Mehmet rolüdür. Bu ona babasından kalan bir yadigardır. Zira babası Türk tiyatrosu'nun duayen ismi Sami Ayanoğlu'dur ve çok eskilerde (1940'lar falan bile olabilir) siyah beyaz çekilen ilk Fatih Sultan Mehmet filminde oynamıştır. Böyle olunca da o öldükten sonra kendisi gibi tiyatrocu olan oğluna bu rol devamlı verilmiştir. Şimdi aranızda "yaa ben o filmleri yu tuub'ta izlemiştim. Çok komik. Cüneyt uçan tekme atıyordu. Kafasından dört kat büyük bir balkabağını taşıyan bir adam vardı, o oymuş demek ki." diyorsanız ki (dersiniz bilirim) demeyin çok fena haşlarım ve yüzen tekme atarım. Yahu bir kere o "balkabağı" dediğin padişahlık şapkasıdır ve adına da "kavuk" denilir. 
"Rose Mari" şarkısına gelince, bu Rose hanım kızımızın Alman olduğu biliniyor. Oraya giden Türk işçilerinden biri ona gönlünü kaptırmıştır. Anlatılan mevzu budur. Ama benim de akıl erdiremediğim plak kapağındaki Bora Ayanoğlu'nun yanında yerleşip, tarihin ilk 'selfi'sini yapan ecnebi hanım kimdir? Valla onu ben de bilmiyorum. Eğer bir bilen varsa en yakın radyo istasyonuna bıraksın. Ben geçerken ordan alırım. 

HUGH LAURIE – Unchain My Heart
  Ray Charles'in bu parçası kimbilir kaçıncı kez yorumlanmıştır (Kavırlanmıştır) bilinmiyor. İşte bu da yediyüzaltmışüçüncü yorumu. Okuyan abiyi anlatmama gerek var mı? Eh işte o. Hugh Laurie Hacettepe Tıp Fakültesi'ni bitirmiş bir doktor. Katıldığı bir Tıp Balosu'nda arkadaşlarının israrını kıramayarak, şarkı okuyunca, bu konudaki istidatı anlaşılmış ve ünlü olmuş. (Tamam tamam, hemen bilgi bombardımanı yapmayın. Hugh Laurie bir oyuncu ve bir TV dizisinde bir doktoru canlandırıyordu.)

 JOANNE SHAW TAYLOR – Wicked Soul
  Yeni çıkan "Wicked Soul" albümünden bir parça. Joanne Shaw Taylor, Burmingam'lı İngiliz kadın blues gitaristi. Vokalistlik de yapan Taylor, daha 27 yaşında bir gençtir ve  bu çıkan beşinci stüdyo albümü. Ha bu arada ilk albümünü de 16 yaşında yapmıştı. Safi yetenek yani. 

  GEORGE THOROGOOD – My Babe
Programımızın giriş müziği olarak da yer alan George Thorogood, blues armonikasının dahisi Little Walter ile özdeşleşmiş blues klasiğini seslendirmiş. Willie Dixon'un bestelediği bu parça, armonikasız yorumlanmaz, George Aga da yanına Charlie Musselwhite'ı alarak parçayı seslendirmiş.

 TOMMY CASTRO –   I Wants To Be Loved
Kaliforniyalı blues rock gitaristi, hassas bir parça seslendiriyor. Biraz dikkatle dinleyelim. 

  BUDDY GUY  –  Broken Hearted Blues
Buddy Guy'dan eskilerden kalma bir kayıt. 

  MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN &WOOD   –   Light My Fire
Caz gitarının önemli ismi John Scofield ile New York'lu üçlü Medeski, Martin & Wood biraraya gelerek "Juice" isimli yeni bir albüm çıkarttılar. Albümden ilk yer vereceğimiz parça bir The Doors klasiği.

  MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN &WOOD   –   Sham Time
 John Scofield gitarlarda yer alırken. M.M.W üçlüsünda John Medeski keyboard'da, Billy Martin davulda ve Chris Wood da double bası ile yerini alıyor. Bir, iki hafta önce çıkan albümden yer vereceğimiz sıradaki parça bir Eddie Harris bestesi.

  MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN &WOOD   –  The Times They Are A Changing
"Juice" albümünde üç kavır parça yeralıyor. İşte onlardan biri olan Bob Dylan klasiği.

MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN &WOOD   –  Louis The Shoplifter
Son olarak dinleyeceğimiz parça davulcu Billy Meartin'in bestesi. 

JOHN McLAUGHLIN   –  Hijacked
Yılların İngiliz caz rock fusion gitaristiJohn McLaughlin'inin grubu The 4th Dimension'la  birlikte verdiği Boston konserinin kayıtlarından oluşan albümünden bir parça.

FLEETWOOD MAC   –  One Sunny Day
Grubun 1969 yılı "The Play On" albümünden bir parça. Bu parçada Peter  Green'in gitarıyla geri vokal yapması keyfe keyif katar.  


LOVE SCULPTURE   –  "Don't Answer the Door"
İngiliz blues'ının kısa ömürlü fakat anlamlı gruplarından biri. 1968 yılında çıkan "Blues Helping" albümlerinden bir şarkı.
Bu arada bu gibi grupların elemanları şimdilerde ne yapar, ne eder merak ederim. Biraz para olsa gider oralara bunları bulup, hal, hatır  sormak isterim. (Bende bir fasulye tanesi kadar akıl var mı? Sorarım size. Yahu parayı bulup, oraya gidip adamları bulmak yerine o parayla ev alsana. Yok bizde akıl ne gezer. Eşşek kadar olduk hala beş kuruş almadan musiki yayını yaparım amaney. Salak ötesiyim. )

 LIVIN' BLUES   –  "Wang Dang Doodle"
Sırada 1967'de kurulan Hollanda'lı bir blues grubu var. 1970 yılı albümlerinde bir Willie Dixon bestesiyle bizlerle birlikte olacaklar. 
Al işte nefis bir grup, onlar bugün ne yer içer kimse merak etmez. Ben ederim ama bir halta yaramam. 

 CANNED HEAT   –  "My Baby is fine"
Ve gene 70'lerden devam ediyoruz. 

 MICK ABRAHAMS BAND  –  "Going Down Slow"
Mick Abrahams ismi hafızanızı gıdıklar mı? Jethro Tull grubunu bilirsiniz. Bu grubun ilk albümünde Ian Anderson ile grup liderliğini paylaşan bir gitarist vardı. İşte o gitarist Mick Abrahams'tı. Jethro Tull'ın ilk albümünden sonra blues yapmak için ayrılacaktı. İşte adamımızın son çıkan konser albümünden bir çalışma.

 ALBERT KING & STEVIE RAY VAUGHAN  –  "Ask Me No Questions"
27 Ağustos 1990 tarihinde bir helikopter kazasında dünyanın en önemli beyaz blues gitaristi Stevie Ray Vaughan'ı kaybetmiştik. Bugün takvimler 3 Ekim'i gösteriyor, yaşasaydı Stevie' 60 yaşında olacaktı. 3 Ekim 1954'te bu büyük gitar ustası Teksas, Dallas'ta doğmuştu. Stevie Ray Vaughan için bizde programımızda sanatçının 1983 yılında büyük blues ustası Albert King ile yapmış olduğu albümden seçmelere yer vereceğiz.  

 ALBERT KING & STEVIE RAY VAUGHAN  –  "Match Box Blues"

 ALBERT KING & STEVIE RAY VAUGHAN  –  "Pride And Joy"

 ALBERT KING & STEVIE RAY VAUGHAN  –  "Don't Lie To Me"

  JOHN MAYALL  –  "World Gone Crazy" 


 MUDDY WATERS  –  "Hard Loser"
Ve blues'ın büyükbabası ile program kapanır ve gidip yatılır.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...