15 Ekim 2014 Çarşamba

1972 Yılında Erkin Koray’lı bir konser. (2. Ankara Pop Müzik Festivali)



Bundan 42 yıl önce bugün Ankara’da Erkin Koray’ın da katıldığı, hatta Atomic Rootster, Jethro Tull parçaları da (cover) okuduğu tarihi bir konser olmuştu.


İlk önce dönemi bir hatırlayalım.
1972 yılının yazı son buluyordu, havalarda serinliğini hissettirmeye başlamıştı.   Ha bu arada televizyon denilen şeyi bir yıl öncesi sadece Ankara’lılar bilirdi.
Ama bu yıl TRT TV yayınları İstanbul’dan da izlenir olmuştu.  O yıl Münih Olimpiyatları ülkemizde verilen ilk naklen yayın olacaktı. En son 11 Eylül’deki kapanış törenini izlenmişti. Her gece hatta sabah bile yok eskirimdi yok jimnastikti olimpiyatlara kenetlenmiştik ama ülke adına güreşte dahi madalya alamamıştık. Yüzmede ABD’li Mark Spitz’i 7 madalya ile kırılması yakın döneme kadar başarılmayan rekora imza atarken görürken, kurbağalama isimli yüzme dalı bir hayli bizi meşgul edecekti. O Jimnastikteki Olga Korbut’u anlata anlata bitiremeyecektik.
 Dönemin politik ortamına gelince 12 Mart cuntasının üzerinden iki yıl geçmişti. Bir yıl sonra 1972 Mayıs’ında Deniz Gezmiş’ler asılmıştı. Sıkıyönetimler, sokağa çıkma yasakları vesaire yani bir o kadar karanlık dönem. Ülkenin yazarları hapiste ve normal döneme geçme hayalleri. Bir yıl sonra (14 Ekim 1973’te) yapılan seçimlerden Bülent Ecevit’in CHP’si çıkacak yeni  bir aydınlık doğacaktı.
Müziklere gelince o dönemin Türkiye’deki listelerinde Münih Olimpiyatları’nın naklen yayınlarının başlayışında kullanılan müzik olan “Papcorn”  üst sıralardaydı. O günlerde Barış Manço askerdeydi ve müzikten kopuktu ama “Ölüm Allahın Emri” plağı üçüncü sıraya yükselmişti bile. O günün listelerinin başında ise  Mouth And Mac Neal ikilisi vardı. LP listelerinde ise o hafta Led Zeppelin IV plağı bir numarada. Jethro Tull’ın “Thick As A Brick’i o sene çıkmış ama ülkemizde sonbaharda plak olarak yayınlanmıştı.



7 Ekim 1972
2. Ankara Pop Müzik Festivali
Yer: Ankara Atatürk Spor Salonu

Şimdi 42 yıl önce yapılan bu festivali 18 Ekim 1972 tarihli Hey dergisi’nde Sami Tarhan’ın izlenim yazısından okuyalım. Yazının noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum, ancak araya dipnotlar alarak altta bazı anektodları yazacağım.



Yazı: SAMİ TARHAN                                                               Resimler: SÜREYYA ORAL

2. Ankara Pop Müzik Festivali cumartesi günü Atatürk spor salonunda yapıldı. Konser, uzun zamandır böylesine bir müzik şölenine susamış olan Ankara’lı müzikseverleri fazlasıyla doyurdu. Ne var ki Moğollar ve Ersen’in boy boy afişleri olduğu halde konsere çıkmamaları seyircileri hayal kırıklığına uğrattı. (1)
Rıfat Öncel

Ankara’da 2. Pop Müzik Festivali Rıfat Öncel’in (2) sahneye çıkmasıyla başladı. Genç sanatçı “Kara Yılan”, “Şu Yalan Dünyaya” ve “Oy Kimeno” adlı parçalarını söyledi. 
Konserdeki defile
Bundan sonra salonda “Renk Triko” tarafından hazırlanan defileyi izledik. (3) Tanınmış mankenler tarafından sunulan defile seyirciler tarafından bir hayli ilgi gördü.

Derken “Bağ Bozumu” adlı şarkısıyla Selçuk Alagöz geldi sahneye. Aşırı tezahurat yapan seyircilere “Bolu Beyi” adlı son plağını dağıttıktan (4) sonra aynı parçayı sundu müzikseverlere.
Bunu “Demirciler”, “Popcorn” (5), “Edremit Van’a Bakar” izledi. Özellikle “Popcorn”da çok başarılı olan Selçuk Alagöz ve orkestrası seyircilerin çılgınca alkışlarını topladı. Bundan sonra Rana Alagöz sahneye çıkarak “She’s the talk of town”, “Jesahel”(6), “Her Şey Bitmiştir Artık” ve “Bir Yıldız Doğmuyor” adlı parçaları söyledi.
Fakat müzikseverler bu kadarla yetinmiyor birkaç şarkı daha istiyorlardı. 
Rana Alagöz seyircilerin isteklerini kırmayarak “Misket” ve “Keklik”i söyledi ve alkış tufanı içinde sahneyi terketti.(7)

İkinci bölüm Erkin Koray Ter (8) ile başladı. Ünlü sanatçı ve orkestrası (9) “Ter” ile sahneye çıktığı zaman salon alkıştan yıkılıyordu sanki. Uzun süredir Erkin Koray’ı göremeyen Başkentliler onu dinlemenin sevinci içinde büyük tezahurat yapıyorlardı… Güçlü ekip Atomic Rooster’ın “Break Through” adlı şarkısıyla girdi programına ve sırasıyla “Yağmur”, “Koca Dünya”, “Sen Yoksun Diye”, “Züleyha”, “Locomotive Breath” (10), “Bear” adlı parçaları sundu… Bütün şarkılarda büyük bir başarı gösteren sanatçı ve topluluğu “Ter” tek kelimeyle harikaydı. Salonda konseri dinleyen Barış Manço da bulunuyordu. Vatani görevi nedeniyle müzik hayatından uzak kalan Manço zevkle konseri izliyor, bir yandan da hayranlarına imza dağıtıyordu.
Konserin son bölümünde ise 3 Hür – El sahneye çıktı… Böylece yeni sezonun Ankara’daki ilk konseri başarıyla kapanmış oluyordu.

Dipnotlar

(1) Ankara Müzik Festivali’nin ilk duyurusu 27 Eylül 1972 tarihli “Hey” dergisinde yayınlanmıştı. Bir hafta sonraki dergide ise Moğollar Ersen konseri diye ayrı bir ilan çıkacaktı. Bu da grubun festivaldeki konsere çok önem verdiğini gösteriyordu. Ancak 7 Ekim tahindeki konserde Moğollar o günkü vokalistleri Ersen ile birlikte konsere çıkmadı. Bunun sebebi de bir iki hafta içinde ortaya çıkacaktı. Ersen ile Moğollar yollarını konserin arifesinde ayırmaya başlamışlardı.
(2)  Rıfat Öncel o yıl dönemin öncü rock grubu Bunalımlar’la birlikte “Bir Yar İçin / Ayrılık Olmasaydı” plağını yapmıştı. 
(3) Konserde belki de dünya müzik tarihinde ilk kez bir defile gerçekleşecekti. O dönem sponsor olayı bilinmese de Renk Triko, tanınmış mankenlerle sonbahar ve kış modasını sergileyecekti.
Barış Manço askerden izinli gelmiş konserde izleyici
(4) Şimdiki konserlerde pena atılması gibi Alagöz, yeni çıkan 45’liği “Bolu Beyi’ni dağıtmış.
(5) “Popcorn” o yıl yapılan Münih Olimpiyatları’nın naklen yayınlarında sinyal müziği olarak kullanılmıştı. Böyle olunca da insanlar kapış kapış bu erken dönem tekno pop elektronik müziğin 45’lik plaklarını almıştı.
(6) Blues Perişan’da iki hafta önce çaldığım, İtalyan grup Delirium’un parçası.
(7) Alagözler’e ilginin sebebi ise zaten bir yıl önceki plaklarının satışından belli olur. O dönem iyi satış yapan plaklara “Altın”, “Platin” gibi ödüller verilirdi. Alagöz kardeşler de “Altın Plak”larını, konserden sonra İstanbul’a dönüşte alacaklardı.
(8) Erkin Koray ve grubu
(9) Orkestara ibaresi  eskinin alışkanlığından olmuş. “Ter”, Erkin Koray’la birlikte 4 kişiden oluşan bir grup. Bateride Nur Yenal (eski Bunalımlar), bas gitarda Uğur Özkan (eski Kaygısızlar ve Kurtalan Ekspres ), ikinci gitarda Aydın Daruga (eski Bunalımlar)
(10) Jethro Tull’ın parçası

SON NOT
Konsere gelen sayısı için fotograflar sizi yanıltmasın. O gün ilk konser saat 14.00'te ikinci de saat 20.00'de olmak üzere iki konser yapılmış.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...