27 Eylül 2014 Cumartesi

Progresif rock grubumuz Nemrud, bu pazar Rock FM94.5'te

Bizde umursanmayan, dünyaca ünlü rock grubumuz
5 yıl içinde yaptıkları iki albümle dünya çapında bir ün kazanan ve “Türk Progresif Rock grubu” ibaresiyle ses getiren Nemrud grubu, Avrupa’da da plak olarak basılan albümü “Ritual” ile 28 Eylül, pazar günü, saat:14.00’de Rock FM 94.5’te yayınlanan “Ozzy ile Türkçe Rock” programına konuk oluyor.



internetten dinlemek için


Ülkemizde rock eskisine oranla büyük bir ilgi ve yükseliş içinde. Hatta popüler piyasanın en önünde bir yerde duruyor. Birbiri ardına çıkan albümler ve akabinde yapılan konserler rağbet görüyor ve takipcisi bol oluyor. Eskiden ayda yılda bir çıkan rock albümleri, şimdi nedeyse her hafta  ikişer üçer boy gösteriyor. Bütün bunlara bakıp, gerine gerine “Türkiye’de rock patlaması var” diyebiliriz. Eh bir de buna bize has bir rock anlayışı da oluştu dememiz de mümkündür.
Ülkemizde yükselişte olan ve kabul gören rock için, ne yazık ki nitelikte ve müzikalitede aynı övücü vurguyu yapmamız olası değil. Birbirinin benzeri soundlar, arabesk yamalarla piyasa hedeflenerek, statükonun dışına çıkmaktan korkarak üretilmiş yapıtların hakimiyetinde kılıf rock ama içindeki başka bir şey olarak iç piyasanın nabız atışında gün kurtarılıyor. Çıkan örnekler bizi mutlu ediyor ama rock tarzının ne geçmişi ne de bugünü ile sağlıklı bir buluşma içine giremiyor.
Peki ülkemizde rock açısından dişe dokunur, olumlu örnekler çıkmıyor mu? Çıkıyor çıkmasına ama “piyasa şartları” gerekçesiyle bir güzel kenara itiliveriyor.

Fransız plak şirketinden ilk albüm
Kalitesizlik, kolaycılık hayatımıza ne kadar egemen olsa da bir yerlerden çorak toprakta filizlenen tohumlar gibi iyi ve kalite adına çıkışlar da oluyor. 5 yıl önce  sessiz sedasız kurulan Nemrud isimli grup, bu örneklerden biri. Ülkemizde bugün kimsenin haberdar olmadığı bu grup, yurtdışında ses getiren ve tanınan iki albüme imza attı.   
 Nemrud grubu 2008 sonlarında Mert Göçay (gitar/vokal) ve Aycan Sarı (bas) tarafından İstanbul'da kurulmuş. 2 yıl süren stüdyo çalışmaları sonucu grubun tavrını oturtan Nemrud elemanları, 2010 ortalarında kavramsal bir yapıda ve progresif rock tarzında ilk albümleri olan  “Journey of the Shaman”ı çıkardılar. Ancak bu grubun ülkesindeki bir müzik şirketinden değil, bir Fransız firması olan Musea Records’dan çıkacaktı. 30 ülkede yayınlanan ve plak formatında çıkan bu albüm, dünya çapında bir ilgiye mazhar olmakla birlikte müzik yazarlarından da olumlu tepkiler alacaktı.

“Türk Progresif Rock grubu”
 Bu başarıların ardından Nemrud grubu, 2012’de stüdyoya girip, yeni albüm hazırlıklarına başlayacaktı. 2013’de de “Ritual” adıyla Avrupa’da çıkan bu ikinci albümde de grup, yakaladığı başarılı çıkışı sürdürecekti. İlk albümde Nemrud dağı üzerine oluşan efsanelerden yola çıkan grup, ikinci albüm “Ritual”de ise, insanoğlunun kendi içsel yolculuğunu ve karanlıktan aydınlanmaya giden yoldaki çabasına odaklanışını anlatıyordu. Her iki albümde de konsept bir yapıyı sunan grup, “Türk Progresif Rock grubu” ibaresiyle dünya müzik literatürüne girmiş bulunuyor.
  Gitar ve vokalde Mert Göçay, bas gitarda Aycan Sarı, tuşlu çalgılar ve synthesizer da Mert Topel, davulda Mert Alkaya dan oluşan Nemrud, 70 li yıllardan alışık olduğumuz Progresif Rock, Space Rock tavrını bugünlere taşıyor. Tamamen dünyaya hitap eden bir müzikal bakışı hedefleyen grup, müziğine  Türk ezgilerini de katıyor. Grubun müziğini dinlediğimizde Eloy, Pink Floyd, Yes, King Crimson gibi 70’lerin progresif rock gruplarını hissediyoruz. Bu yapıya ülkemizden de Barış Manço ve Kurtalan Ekspres’in bakışının katıldığını da görüyoruz. Ancak ne Barış Manço ne de Türk ezgileri bir yama gibi sentez gibi kullanılmamış. Bunlar bir özümseme ile müzikal bir birikimin katkısı olarak müziğe yansımış.   

Müzikaliteyi hedefleyen doğru işler çıktıkça insanın umudu artıyor. Nemrud bu umudu arttıran gruplardan biri.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...