28 Eylül 2014 Pazar

40 Yıl önce Türkiyede neler dinleniyordu. 2 Ekim 1974


Bundan 40 yıl önce Türkiye'de HEY dergisi çıkardı. İşte o derginin 2 Ekim 1974 tarihli sayısından listelere ve döneme bir gözatacağız.


İşte o haftanın liste şarkıları. 

Listenin üzerinde yazan 45 numarası bu listenin anlamını özetlliyor. Liste bugün bizim "single" dediğimiz formattan oluşuyor. Plağın 45 devirli olanına o dönem 45'lik denirdi, yani plağın bir yüzünde bir parça arkasında da ikinci parça yer alırdı. İşte gördüğünüz liste bu plakların A (birinci) yüzünde yer alan parçaların listesi. 
50 plaklık listede yerli ve yabancı plaklar birlikte yarışıyor. Listenin birinci sırasında Terry Jacks var ki, onu bugün kimse bilmeyebilir ama o dönem "Seasons In The Sun" plağı her ne tür dinlerse dinlesin her evde bulunurdu. 
İkinci sırada yer alan "Hey gidi dünya hey" plağıyla Ali Kocatepe, Ajda Pekkan'ı geride bırakmış. O hafta listeye adım atmaya hazırlanan bir de Sweet grubu var ki. onu da yandan "Bu plaklara dikkat" diye uyarmışlar. 

 TERRY JACK "Seasons In The Sun



Ali Kocatepe "Hey gidi dünya hey" 

orijinal plak kapağında yumruk havada. 

Sağ el olduğuna aldanmayın. Emek verilen el 'sol'u simgeler.



Bunlar da Albüm yani LP listesi

Şimdi de Albüm listesi. Biz bugün albüm diyoruz ama o zaman İngilizce Long Play'in kısaltması LP (onu ogün "el pi"falan diye söylemezdik, Türkçe telaffuzla "le pe" derdik.) ya da pikaptaki devre göre 33'lük derdik. İşte sağda gördüğünüz onun listesi. Aynı listenin altında ise her hafta bir ünlü konuk olup, kendi listesini yapardı. Bu haftaki konuk Türk Sanat Müziği sanatcısı Taner Şener. Alaturka müzisyeninin o gün dinlediği yabancı plaklara bakar mısınız. Suzi Quatro gibi hard rockçılar bile var. 

Bu sayfanın orta sutununda Dünya listeleri yer alırken, sağ sutunda da o hafta yeni çıkan bir plağın şarkı sözleri yer alıyor. Demek ki bir Sweet çalmak şart oldu.


The Sweet - "The Six Teens"




40 yıl önce bu hafta çıkan plaklar


Bu bölümde de o hafta çıkan plaklar kritik edilir ve tanıtılırdı. 
Üstteki bölümde yıldız notlarının açıklamaları görülmekte. 
Bu arada en altta Özdemir Erdoğan'ın bugün pek bilinmeyen bir parçası var. (Açıkcası ben de hatırlamıyorum) Parçanın ismi "Ben Kıbrısa Giderim".
Dönem 1974 yani o yaz bir savaş yaşanmış. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası birbiri ardına Kıbrısla ilgili hamasi plaklar gırla gidiyor. Hatta bu derginin arka sayfalarında bir de Türk Müziği listesi var. Orada yer alan yeni plaklarda zebil gibi Kıbrıs konulu plaklar var. 


Fakat bu furyanın içinde çok anlamlı bir grup da keşfedilecekti. Onlar  o furyadan yararlanmadan, hamasetten uzak olarak müziği amaç alıyorlardı ve pop ile rock tınılı bir müziğin ilk temellerini atıyorlardı. İsmi Sıla 4'lüsü olan bu grup Kıbrıs'lıydı ve o dönem çok sevildi. Grubun bugün de sevenleri (az da olsa) var. 

Sıla 4'lüsü - Zeytinden aşı mısın






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...