16 Temmuz 2014 Çarşamba

“Dublinliler” 100 yaşında

Sarnıç öykü dergisi yeni sayısında JAMES JOYCE

 İki ayda bir çıkan öykü dergisi SARNIÇ’ın 18. sayısı bu ay piyasaya çıktı. Temmuz ve Ağustoş aylarına rastgelen dergide ağırlıklı konu olarak James Joyce ve “Dublinliler” adlı eseri yer alıyor. Sarnıç dergisinin bu kitabı seçmesinin sebebi de bu yıl “Dublinliler” kitabının yayınlanışının 100. yıldönümü olması.
Dünya edebiyatının ve modernizmin öncü yazarı James Joyce’ın Dublin’i didik didik anlattığı ve kentle özdeşleşen bu öykü kitabı dergide incelenirken yanısıra yazarın bu kitapta yer alan “Arap Pazarı” öyküsü de Nilüfer İlkaya’nın dergi için yaptığı yeni çevirisiyle okuyucuya sunuluyor.
Derginin yayın yönetmeni Faruk Duman, “ Bu sayımızı Soma katliamının acısı içinde hazırladık.” derken, Sarnıç öykü dergisinin 18. sayısını da “Soma’nın Anısına” çıkarttıklarını belirtiyor. Duman yazısında ayrıca edebiyatımızdaki maden işçilerini konu alan eserlere dikkat çekerken, Ahmet Naim, İrfan Yalçın gibi yazarlarımızın kaleme aldığı maden öykülerini hatırlatıyor.
Sarnıç öykü dergisi yeni sayısında yeni ve genç öykü yazarlarına da sayfalarını açıyor. Daha önce kitapları yayınlanmış yazarların yanında ilk kez okuyucusuyla buluşan yeni yazarların öyküleri de yer buluyor. Derginin bu sayısında 18 yazarın 18 öyküsü ilk kez okuyucu ile buluşuyor.
Bu yazının yazarı olarak ben de geçen sayıda olduğu gibi bir yazım ve çizgilerimle yer alıyorum. Bu sayıda Sait Faik Abasıyanık öykülerinden kalan izleri “Müsbet bir iş” isimli yazı ile sundum.
Bu arada ayıptır söylemesi kapağı da ben yaptım. Umarım beğenirsiniz.
APTÜLİKA

Yazıyı noktalamadan önce bir hatırlatma yapmadan da edemeyeceğim. Hergün birbiri ardına gelen reklam bombardımanından bıktığımız için “Aman” deyip yazıyı okumayı bırakmayın. Zira bu bir reklam değil. Zaten bir edebiyat dergisinin reklamı olsa ne olur, olmasa ne olur. Açıkcası kimse umursamaz. Hele ki bu tip dergilerin en babası iki aylık periyotlarla çıkıyorsa… (korkarım bir kaç yıl sonra 6 ayda bir ya da senelik de olabilir) Neyse, sizin tahammülünüzü daha fazla sınamak istemeden ve konuya gireyim.   Sarnıç öykü dergisi onsekizinci sayısını dağıtım şirketi olmadan yayınladı. Bu sebeple de derginin bulunabileceği yerler kısıtlı. Bana verilen bilgiye göre İstanbul, Beyoğlu’nda Mephisto kitabevi ve bazı D’n R’larda bulunabiliyormuş.  Ben gene de İstanbul dışında olanlar veya ulaşma imkanı olmayanlar için telefon ve mail adreslerini vereyim. Oralardan iletişim kurup, isteyebilirsiniz.
Tel: +90 533 667 05 17


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...