28 Haziran 2014 Cumartesi

Ölümünün 50. Yılında ERIC DOLPHY


Eric Dolphy bundan 50 yıl önce (29 Haziran 1964) hayata veda etmişti. 36 yaşında şeker hastalığının sonucu geçirdiği kalp krizinden ölen sanatcı, caz alanında önemli bir yetenekti. Alto saksofon, bas klarinet ve flüt çalan Dolphy, üç enstrümanın da virtüözü konumundaydı.
Flütü klasik müzik etkileniminde ele alan Eric Dolphy, bu enstrümanı caz alanındaki ikinci sınıf eşlikçi konumundan solo konumuna taşımıştı. Bas klarinet konusunda da aynı şeyi söylemek mümkündür. Daha önceden bu enstrümanda etkili bir durumda değilken, Dophy’le hem solo konumuna yükselmiş hem de enstrümanın standartları yükseğe çekilmişti.
Eric Dolphy’in alto saksofona başlaması lise yıllarına dayanır ve bu enstrümana yönelmesi Charlie Parker’ı dinleyip, etkilenmesiyle olmuştu. Ancak Dolphy'nin alto saksofonu kullanımı Parker’dan çok ayrı ve orijinal bir tavır içerecekti.
Dolphy’nin her üç enstrümana yaklaşımında nevi şansına münhasır diyebileceğimiz bir orijinalite hakimdir.
Eric Dolphy’in caz müzisyenliğinde önemli bir yeri vardır. Enstrüman kullanımının altında ve besteciliğinde klasik müzik birikimi göze çarpar. Avant garde ve yenilikçi fikirlere açık olsa da dinleyişte size kapıları kapatmaz.  
2 Haziran 1928’de Los Angeles’ta doğan müzisyen ilk olarak obua ve klarinet ile müziğe başladı. Lise yıllarında ise Charlie Parker’ı dinleyince alto saksofona meyil edecekti. Los Angeles’taki City Collage’den müzik bursu kazanan Eric Dolphy, buradan 1948 yılında mezun olacaktı. 20 yaşında çeşitli kulüplerde çalan Dolphy, 1948 ile 1950 arasında Roy Porter’ın big band’inde çalışacaktı.

1950’den sonra flüt ve bas klarinet de çalmaya başlayan sanatcı 1928’de Charles Mingus’un ekibinde yer alacaktı. Bu ekiple Newport Caz Festivali’nde tarihi bir konser veren Eric Dolphy, aynı zaman diliminde Chico Hamilton ile de çalışarak tanınacaktı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...