18 Haziran 2014 Çarşamba

Ölüm Yıldönümünde John Lee Hooker

21 Haziran 2001'de büyük blues ustası John Lee Hooker'ı 83 yaşında kaybetmiştik. Perşembe günü yayınlanacak olan Blues Perişan radyo programında sanatçının anısına ölüm yıldönümünden iki gün önce özel bir program yer alacak. Programda sanatcının 1989 tarihli ve bol konuklu albümü "Healer" ve ölümünden sonra yayınlanan ve son stüdyo kayıtlarından oluşan "Face To Face"den seçmeler yer alacak. 

Missisippi'li blues ustası John Lee Hooker kalın ve davudi sesiyle, geleneksel kırsal anlayışı barındıran gitar çalışıyla klasik blues'u bir müze niteliğinde modern zamanlara taşımıştı. 1948'de yaptığı "Boogie Chillen" ile kalıcı başarıyı yakalayan Hooker, 1962'den sonra Avrupa'da popüler olmuş ve daha sonrasında da İngiliz ve ABD'li rock gruplarını etkilemişti. Onun parçalarını yorum (kavır)layanlar arasında Bruce Springsteen, The Doors, The Animals, Led Zeppelin, The Yardbirds, Seeds, Tom Jones, Canned heat, AC/DC, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Cream, George Thorogood, Nick Cave, Van Morrison gibi isimler sayılabilir. 
Kızı Zakiye Hooker ile oğlu John Lee Hooker Jr. da blues müzisyeni olan John Lee Hooker, "Boom Boom Boom", "One Bourbon, One Scotch- One Beer", "Boogie Chillen", "Driftin'", "Sally Mae"gibi parçalarıyla unutulmazlar arasına girmiştir. 

www.rockfm.com.tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...