12 Haziran 2014 Perşembe

John Mayall – A Special Life




Albüm kritik
İngiliz Blues’ın yaşayan en eski ve kurucu isimlerinden John Mayall’ın sekseninci yaşı şerefine çıkan bir albüm. Böylesi anmalarda sanatcının eski işleri yeniden yorumlanırken, görkemli konukların katılımıyla yaldızlanması kaçınılmazdır. Oysa ki Mayall’ın bu albümünde böyle bir şey söz konusu değil. Hoş bunun için biraz çaba ile dünyaca ünlü bir çok isim stüdyodaki yerini düşünmeksizin alırdı. John Mayall 80 yaşını şasırtıcı bir durum olarak algılamıyor ve asla bir jubile olarak da görmüyor. Tam tersine “yola devam” diyor.
Yüzyıla yirmi kala çıkan bu albümünde John Mayall, yaptığı işe isim olarak da “A Special Life” demiş. Türkçesiyle “Güzel bir yaşam” diye özetlediği şekilde hayatıyla mutlu ve de barışık. En azından hayal ettiklerini gerçeği döndürebilmiş bir insanın zirveye diktiği bayrak gibi.
“A Special Life” albümünde enstrümanlara akordiyonun katılımı değişik bir etki yaratmış. Açılışta yer alan ve grupta akordiyon çalan C.J. Chenler’ın bestesi “Why Did You Go Last Night” bu enstrümanla yapılmış iyi bir soloyu da bizlere sunuyor. Albert King, Sony Landreth, Eddie Taylor gibi blues ustalarının parçalarının yanısıra John Mayall’ın üç bestesinin yer aldığı albümde basgitar çalan Greg Rzab’ın da “Like A Fool” adlı bir bestesi yer alıyor.
Rocky Athas’ın gitarları üstlendiği “ A Special Life” albümünde John Mayall’ın sesinin yanısıra piyano ve org sololarıyla da ayrı bir keyife erişmek mümkün. Sekseninci yaşın muhteşem ve güzel yaşamını özetleyen albümün kapağı da ayrı bir albenide. Gitarın arzı endam ettiği kapak tasarımının mucidi de John Mayall’ın kendisi olarak karşımıza çıkıyor. Vokal, piyano, org, besteler ve tabi Mayall’ın klasik güzelliklerine ek olarak armonikası güzel bir yaşamın damıttığı 80 yıllık ömrün hediyesi olarak bizlere sunulmuş.

Elemanlar
John Mayall: Vokal, org, piyano, armonika, gitar
Rocky Athas: Gitar
Jay Davenport: Davul
Greg Rzab: Basgitar

* Albüm Billboard’ın “Blues Albümleri” listesine 3. sıradan girmiş.

Albümdeki parçalar

Why Did You Go Last Night: Albüme akordiyonu ile konuk olan C.J Chenler’in bestesi. Akordiyon solosuyla parçayı akıp götüren Chenler’in pesten gelen sesi ile Mayall’ın vokaline oluşturduğu düet yorumu daha da keyifli hale getirmiş. Şarkının dörtte üçlük bölümünde akordiyonun solosu öne çıkarken sondaki bölümde Mayall’ın piyano tuşlarından akan solo ile harika bir yorum lezzetine şahit oluyoruz.

Speak Of Devil: Amerikalı blues rock gitaristi Sonny Landreth’in bestesi olan bu parçada Rocky Athas’ın gitarı bir hayli öne çıkıyor. Birbiri üzerine akıp giden sololarla heavy etki hakim oluyor.

That’s All Right: James Lane’ın bestesinde bu sefer Mayall’ın armonikası hakim oluyor.Klasik blues kalıplarında giden bir parça.

World Gone Crazy: John Mayall’ın albümde yer alan üç bestesinden birincisi. Adamımız 80 yıllık ömrü hayatında bakmış ki çılgın dünyaya akıl sır erdiremeyecek denli müdahale edemiyor, “Ne halin var ise gör” hesabı kendi haline bırakmış. Parça da armonika hakim soloyu götürürken piyano örgü örercesine alttaki yapıyı kuruvermiş.

Floodin’ In California: Albert King’in bu bestesinde tane tane notalarıyla Rocky Athas’ın gitar solosu bestecisinin yorum lezzetine saygı içerircesine sunulmuş.

Big Town Playboy: Eddie Taylor’un bestesi.

A Special Life:Albüme  isim olan bu parça Mayall’ın bestesi. Huzur içinde akan bu parça da bütün enstrümanları büyük bir doygunluk içinde ve duru bir etkide hissediyoruz. Sololarda John Mayall’ın armonikası vokalle düet yaparcasına kendini belli ediyor.

I Just Got To Know: Jimmy Mc Crackin’in bu bestesinde gitar hakimiyeti bir hayli kendini belli ediyor.

Heartache: John Mayall’ın albümdeki üçüncü bestesi. Piyanonun vibrafon tuşelerinde aktığı parçada davulcu Jay Davenport’un bageti ritmik altyapıyı tadında sürdürüyor. Bu minvalde parçayı dinlerken gitarın solosu finali oluşturuyor.

Like A Fool:Bas gitarist Greg Rzab’ın bestesi. Hakimiyetin org’da olduğu bu parçada sololarda gitar atağa geçiyor.


Just A Memory: Finale oturan bu parçanın bestesi Mayall’a ait. Piyanonun bütüne yayılan bir hakimiyeti var.

Aptülika
bluesperisan@gmail.com
Albümden seçmeleri 12 Haziran 2014 saat 22.00'de yayınlanan radyo programı Blues Perişan'da dinleyebilirsiniz. İnternetten canlı dinlemek için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...