14 Haziran 2014 Cumartesi

Fausto Papetti plak kapakları


Bugün yaşı 50 civarında gezinenlerin ilk gençlik ve çocukluk yıllarının İstanbul’unda Fausto Papetti plakları kapakları nedeniyle unutulmazlar arasındadır. Hiç kimsenin aklından çıkmayan o albüm kapaklarının içindeki müziklerin müsebbibi Fausto Papetti’yi bundan 15 yıl önce, bugün kaybetmiştik.


Fausto Papetti plağını ilk kez bir plakçının vitrininde gördüğümde 12 yaşında ortaokula giden bir çocuktum. Yıl 1974 falan gibi bir şeydi. Plağın kapağındaki afeti  Fausto sanacak kadar cahildim. Sonraları başka Fausto albümü de plakçının vitrininde zuhur edecekti. Kapaktaki afet değişmişti. Böylece kapaktaki afetin Fausto değil, İtalyan mankenler olduğunu anlayacaktım.
Yıllar içinde Fausto Papetti LP’leri birbiri ardına çıktı. Tabii plak kapaklarındaki üryan afetlerde birbiri ardına çoğaldı. Dile kolay adamın külliyatında 80 albüm var. Hatta bir ara albümlerine numarada vererek çıkıyordu. “24 Raccolta” falan diye onlar bile 34’e varmıştı. Yani bir hayli de afet kapaklarda rol alıp, hayatımızı anlamlandırmıştı.
Peki kimdi Fausto Papetti?
O dönemin orkestralarında James Last’ı bilirdik. Zira albümlerinde devamlı resmi yeralırdı. Ama Fausto Papetti hakkında en ufak bir bilgimiz yoktu. Hatta albümlerinde “Sax” diye bir ibare olmasa saksafon çaldığını bile bilmeyecektik. Üç aşağı beş yukarı İtalyan olduğunu biliyorduk. Sanremo’da 1923’de doğmuş, caz ve Latin müziği sevdalısı olarak 60’larda başladığı müzik yaşamı, 70’lerde günün popüler parçalarını orkestrası ve yanık saksafonuyla yorumlama minvaline girmiş. Açıkcası çok da iyi bir satış grafiği çizmişti. Büyük ihtimalle kendi iyi bir servet edindiği gibi orkestrasındaki müzisyenler de kıyak emekliliklerini refah içinde geçiriyorlardır.  
Bu arada Fausto Papetti’yi 1993 bugün, 76 yaşındayken kaybettik.
 Günümüzde sahafa gidip “Benim evde de plak var, çok eskilerden kalma, getirsem alır mısınız?” diyen teyzelere sahaf   her  ne  kadar “Fausto Papetti varsa almam” deyip dükkanın girişinde ve genellikle dışarıda kalan bölümü göstererek “Bakın burada bir sürü var 5 Lira, 1 Liraya” dese de vakti zamanında her evde bulunurdu, Fausto Papetti plakları. 
 70’li yılların olmazsa olmazıydı,  Fausto Papetti. Kapakları ise anılarımıza mıh gibi işlenmişti.
Ama bugüne kadar onun tipini falan bilmedik.  Sadece 1960 yılındaki   ilk albümü “1a Raccolta - Sax Alto E Ritmi” de resmi vardı. Sonrasında albümlerine kendi resmini koymamış.

Ya bu ilk albümdeki gibi kendi resimlerini albüm kapağı yapmaya devam etseydi?

70’li yıllar çok yitik ve renksiz kalacaktı,  ne dersiniz?

Yazı: Aptülika



3 yorum:

Unknown dedi ki...

yazınız için teşekürler bir fausto hayranı olarak tebrik ederim

Mehtap Coşkuntuna. dedi ki...

👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽

gezginyakamoz dedi ki...

Elimde Fausto Papet'in 5 adet plağı mevcut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...