7 Mayıs 2014 Çarşamba

Al Di Meola konseri bugün

  Al Di Meola ile Beatles ve ötesi
  Beatles şarkılarını yorumladığı “All Your Life”ın üzerinden bir yıl geçtikten sonra Al Di Meola, Ankaralı müzikseverlerle 17 Nisan gecesi buluşmuştu. “Al Di Meola Plays Beatles & More” ismini verdiği konser turnesi kapsamında ülkemize gelen gitarist  8 Mayıs gecesi, CRR Konser Salonu’nda  İstanbullu müzikseverlerle de buluşuyor.



Caz’ın diğer müzik türleri ve yerel renklerle hem hal olması ve bundan da kendini yok etmeden (hatta daha güçlü ve uzun ömürlü olarak) çıkabilmesinin müsebbibi büyük ihtimalle “Fusion” devrimi olsa gerek. İşte bu devrimin Latin, flamenko ve tango ile caz’ın buluşmasının vazgeçilmez ismi de Al Di Meola’dan başkası değildir.
1980’lerde elektro gitarının yakıcı, sert tınılarıyla Latin ezgilerini caz rock kulvarında bizlere sunan Al Di Meola, daha sonraları da içe işleyen akustik tınılarla İspanya’dan yeni kıtaya dağılan renkleri yansıtmayı sürdürdü.

İlk gözağrısı Beatles
Al Di Meola’yı geçtiğimiz yıl daha farklı bir buluşmayla görecektik. Sanatçı 2013’ün baharında çıkan “All Your Life” albümünde  çocukluk yıllarına dönerek, ilk göz ağrısı olan Beatles’ın parçalarını gitarıyla sunmuştu.
Caz gitarında yetkin bir isim olan Al Di Meola’yı bugün zevkle dinleyebiliyorsak bu şansımızı da az biraz Beatles’a borçluymusuz. Zira Al Di Meola müziğe çok küçük yaşlarda başlamıssa da aklında ve ilgi alanında gitar yokmuş. Ne zamanki radyoda ilk kez Beatles şarkılarını duyacak ve böylece gitara merak saracaktı. Sanatçı böylece 9 yaşındayken Beatles sayesinde gitara sevdalanacak ve  “Benim enstrumanım gitar olmalı” diyerek seçimini yapacaktı.  
Böylece başlayan gitar serüveni Boston’daki meşhur Berklee Müzik Okulu’ndaki akademik eğitim ile taçlanacaktı. Al Di Meola ,1974 de caz piyanosunun  fusion ustası Chick Corea’nın Return To Forever grubunda ilk çıkısını yapar. Böylesi tarihsel öneme sahip bir grupta başlayan müzikal kariyer,  Meola’ya  Latin ezgilerini rock ve  caz ile buluşturma imkanı verirken, diğer gitaristlere göre ayrıcalıklı bir konum da sağlayacaktı. 

Gitarın üç devi birarada
Return To Forever’ın sonrasında kendi kanatlarında uçmaya karar veren Al Di Meola’yı “Elegant Gypsy”, “Casino”  gibi solo albümlerinde sert gitar tınılarıyla neredeyse hard rock etkisinde bulacaktık. Bu başarılı çıkışla 1980’lere geldiğimizde gitaristin yolculuğu San Fransisko’da bir bir Cuma gecesi tarihe yazılacaktı. Dönemin en muhteşem gitar konseri ve albümü  “Friday Night in San Francisco” da Meola’yı  flamenko tarzının büyük ustası Paco De Lucia ve İngiliz cazının devir açıcı gitaristi John Mc Laughlin ile birlikte dinleyecektik. Müzik tarihine altın harflerle yazılan bu üçlü gitar konseri günümüze kadar cezbedici etkisini sürdüregelmiştir. Bir anlamda caz ve rock dinleyicisi ilk defa flamenko ile bu kadar yakın temas içine giriyordu. Sonrasında Al Di Meola kimi zaman latin kimi zaman flamenko kimi zaman da tango ezgilerini caz gitarıyla sunacaktı. 
Geçtiğimiz yılın bahar aylarında Al Di Meola’nın “All Your Life”albümü bir anda dikkatleri üzerine toplayacaktı. Gitarist bu albümünde 14 Beatles parçasını kendi tarzında yorumluyordu. Aslında bunun ilk belirtisi 2011’de çıkardığı “Pursuit Of Radical Rhapsody” albümünde görünmüştü. O albümde yer alan "Strawberry Fields" isimli Beatles parçası vardı. Bu kalabalık bir kadro ile yapılan, hatta biraz da geniş orkestra tavrıyla gelen bir yorumdu. “All Your Life”da ise 14 Beatles parçası daha akustik ve   tek gitarla sunuluyordu. Üstelik Beatles  şarkıları daha bir flamenko yorumuyla karşımıza geliveriyordu.

“All Your Life” albümünde Beatles parçalarını akustik ve tek gitarla yorumlayan Al Di Meola, Ankara’daki konserine geniş bir müzisyen topluluğu ile katılacak. Al Di Meola’nın Fausto Beccalossi (akordiyon), Peo Alfonsi (gitar), Peter Kaszas (bateri, perküsyon)’dan oluşan grubunun yanısıra konserde muhteşem bir  yaylı dörtlüsü de yer alacak. Sanatçıya kendi grubunun yanısıra eşlik edecek Macar ekibinin ismi Sturcz String Quartet. Kemanlarda Oláh Vimos ve Szilágyi Péter,
viyolada  Benko Gyula, çello’da Sturcz András’tan oluşan Sturcz String yaylı dörtlüsü, Al Di Meola’nın Beatles yorumlarını sürprizli zirvelere taşıyacağı benzer.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...