23 Nisan 2014 Çarşamba

Vakti zamanında bu hafta



19 Nisan  1988
Müzik dünyasında 68’ler protest tavrın üst düzeye çıktığı yıllardı. ABD’deki bir çok müzisyen bu yıllarda Vietnam savaşına karşı çıkmak  başta olmak üzere sol protest tavırlı müzikler yapmıştı.
Bu tavrın dışında her zaman Amerikan sağı ve muhafazakar konumunu sürdüren müzisyenler de vardı. Sonny Bono bunlardan biriydi. 60’larda Cher ile birlikte ikili olarak yaptıkları plaklarla bir döneme damgasını vuran müzisyen 70’lere doğru ününü yitirecekti. Bunun sebebi de zamanın protest tavrına uyan müzikler yapmamasıydı. 80’li yıllara geldiğimizde 19 Nisan 1988 günü Sonny Bono, Cumhuriyetçi Parti’den muhafazakar bir aday olarak Kaliforniya’ya belediye başkanı olarak seçilecekti.
20 Nisan 1970
Beatles dağılışından sonra grubun basgitaristi Paul Mc Cartney ilk solo albüm yapan eleman olacaktı.

21 Nisan 1927
George Gerswin’in “Rhapsody in Blue” eseri Paul Whiteman’ın şefliğinde seslendirildi. Bu konserde besteci Gerswin de piyanodaki yerini almıştı.

24 Nisan 1979
Bir kente adanmış şarkılardan en muhteşemi “Georgia On My Mind”dir. Doğduğu kent olan Georgia için bu parçayı yapan Ray Charles, yaşamının son yıllarına kadar bu kente girmesi yasaklanmıştı. 50’lerde ırk ayrımının had safhada olduğu yılllarda beyazlar ile siyahların lokantaları bile ayrıydı. Ray Charles, bir restorana girip, beyazların oturduğu, siyahlara yasak olan bölüme girince hakkında dava açılır. Bu inadını sürdüren Ray Charles, konserinde beyazlar ile siyahların ayrı bölümlerde oturmasına karşı çıkacaktı. Bu olay sonucu eyelet valise Ray Charles’ın kente grissini yasaklayacaktı. 1979 yılında yıllar süren bu yasak kalkacaktı. Ve “Georgia On My Mind” şarkısı da Georgia kentinin şarkısı olarak ilan edilecekti.

25 Nisan 1979
Arabesk tarzı çalışmalarıyla bilinen Hakkı Bulut, “Gecekondu” isimli bir albüm çıkardı. Sol, protest tavırlı bu LP’nin iç kapağında şöyle yazıyordu,
“Hakkı Bulut Diyor ki:
‘Bak kardeşim bu düzene hep beraber dur demezsek’ diyor ve şimdiye kadar okuduğu eserlerin en güzellerini bu albümde söylüyor.”
Plak kapağındaki bu yazı da bazı imla hataları olsa da dönemin sol arabesk ilginçliklerinden biri olarak tarihe yazılacaktı.


27 Nisan 1977
Joan Baez ve Santana, Soledad Hapishanesi’nde konser verdi.


 Doğanlar
24 Nisan 1942
BARBARA STREISAND
Sinema oyuncusu, yönetmen, şarkıcı Barbara Streisand, Brooklyn’de doğmuştu. 72 yaşına giren sanatçı, yakın dönemde çıkardığı albümle müzik hayatına devam ediyor.

24 Nisan 1945
DOUG CLIFFORD
Creedence Clearwater Revival grubunun davulcusu


Ölenler
21 Nisan 1970
EARL HOOKER
Blues müziğinin güçlü gitaristi ve vokalisti Earl Hooker bundan 44 yıl önce yakalandığı verem hastalığından hayata veda edecekti.

24 Nisan 1970
OTIS SPANN
21 Nisan 1990
DEXTER GORDON


Vakti Zamanının Albümü

Tom Petty
" Full Moon Fever"
 24 Nisan 1989

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...