14 Mart 2014 Cuma

Jay McShann'ın talihi



Caz'daki orkestra döneminin bitmesi bir çok ismin yok olmasını ya da zamana ayak uydurup, yollarına öyle devam etmelerini sağlayacaktı. Ancak bu dönemde askere alınan bir siyahi müzisyen, bu değişimi asker dönüşü farkedecekti ki artık çok geçti.
Piyano'nun yanında vokalistiliğiyle de bir hayli şöhreti olan Jay Mc Shann12 Ocak 1916'da Oklahamo'da doğmuştu.1936'da Kansas City'de bir orkestraya katılarak müziğe başladı. Bu orkestra tümüyle siyahlardan oluşuyordu ama çaldıkları klübe sadece siyahlar girebiliyordu. Çünkü ABD'de ırk ayrımının en yoğun yaşandığı bu dönemlerde bu alışılageldik bir durumdu ve beyazların girdiği yere siyahların girmesi yasaktı. Sadece çalanlar siyah olabilirdi.
Jay Mc Shann, piyanoyu radyoda Earl Lines dinleyip, klisedeki piyano ile kendi kendine çalışarak öğrendi. Ühliü olduğu ilk zamanlara kadar da nota bilmiyordu. Ünlü olduktan sonra da nota okuma dersleri alarak bu açığı kapatacaktı. 1939'da kendi orkestrasını kurdu. Mc Shann artık bir orkestra şefiydi ve günden güna da şöhreti artıyordu. Buna karşılık sanatçı orkestrasında gençlerin önünü açıyor ve imkanlar sağlıyordu. İşte bunlardan biri de caz müziğinin bugüne kadar gelmiş geçmiş en önemli saksofoncusu Charlie Parker'da ilk çıkışını bu orkestrda yapacaktı.
İlk albümünü 1941'de yapan Jay Mc Shann, albümde yer alan "Confessin' The Blue" ile bir hayli meşhur olacaktı. Böylece aranılan bir piyanist ve orkestra lideri olan sanatçı klüp ve konser salonlarını tıka basa dolduracaktı. Fakat bu sefer onun kötü talihinin rolü başlayacak hazin sonu hazırlayacaktı. Jay Mc Shann, 1944 yılında bir gün, önemli bir klüpte çalıyordu. Alkışlar eşliğinde sahneden indiğinde soyunma odasına giderken izleyenlerden biri kendine yaklaşarak, "Bizimle geleceksiniz." diyecekti. Görevliler eşliğinde bir araca bindirilerek askere alındı.
Çizim: Aptülika
Sanatçı askerden döndüğünde ise kötü bir sürprizle karşılaşacaktı. Artık caz orkestralarının dönemi bitmişti. O da küçük gruplarla çalışmak için Kaliforniya'ya gitti. 7 Aralık 2006'da yitirdiğimiz Jay McShann, Kansas City ile özdeşleşmiş bir piyanistti.

Jay Mc Shann ile ilgili saksofoncu Boby Watson şöyle diyor;
"Swing ile bebop arasında bir köprü gibiydi."

Bir başka önemli müzik insanı Bruce Ricker ise,
"En rahat ettiği tarz blues olmasına karşın aynı Oscar Peterson gibi sakin bir çalış tarvrı vardır. O her zaman parmaklarıyla düşünen bir insan olmuştu." 
sözleriyle tanımlıyordu, Jay Mc Shann'ı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...