17 Mart 2014 Pazartesi

Anita O’Day’in Davulculara İlgisi



Siyahi kadın vokallerinin hakim olduğu 50’li yılların caz müziğinde bir beyaz olarak ayrıcalıklı bir yer edinen isimdir, Anita O’Day. Çıkışının müzikten önce dansçılık kariyeriyle yapan sanatçı, Gene Krupa’nın grubunda şarkıcılık yaparken, dünyaca tanınacaktı. Bu orkestrada trompet çalan Roy Eldridge ile düet yaptığı “Let Me Of Updown” adlı şarkısıyla dönemin sevilenleri arasındaki yerini alacaktı. Bu şarkı sadece dönemin popülerlerinden olmasıyla kalmayarak, ırk ayrımına da ilk şiddetli tepkilerden birini verecekti. O yılların ABD’sinde siyah - beyaz ayrımının had safhadayken beyaz bir kadın şarkıcı, siyahi bir trompetçiyle birlikte düet yapması bir ilki oluşturuyordu. O günün televizyonlarında bu parça seslendirilirken yer alan iki dansçı da dans ediyordu. Onlar  da siyah ve beyaz danscı ikiliden oluşuyordu. Bu olayın ertesinde muhafazakar çevrelerin tepkisi de gecikmeyecekti. Ama Anita O’Day böylece bir ilki gerçekleştirerek ırk ayrımcılığına karşı tepkisini verecekti.
Çizimler: APTÜLİKA

Big Band dönemlerinin vazgeçilmez şarkıcısı olan Anita O’Day, Woody Herman, Stan Kenton orkestralarında da çalıştı. Ama onunla birlikte akla gelen tek orkestra ise Gene Krupa Orkestrası’ydı.  Anita O’Day’in davulculara özel bir ilgisi vardı ve onlarla iyi anlaşıyordu. Gene Krupa ile uyumlu çalışması da bundan kaynaklanıyor olabilirdi. İlk eşi Don Carter ve uzunca bir sure çalıştığı arkadaşı John Poole da bir davulcuydu. 
2006 yılında 87 yaşında kaybettiğimiz sanatçı, 80 yaşına kadar şarkı söylemeye devam etti. Onun hayatında müziğini sekteye uğratan alkol ve uyuşturuçcu bağımlılığıydı. 1947’de ikinci kocası Carll Hoff’la birlikte mariuana bulundurmak suçundan gözaltına alınacaktı. 1952’de de aynı suç nedeniyle hapis yattı. 1960 yılında yüksek dozdan az daha ölüyordu, son anda kurtarıldı.

Anita O’Day ayrıcalıklı sesiyle   caz kadın vokallerinde önemli bir yere sahiptir.

Çizimler: Aptülika
bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...