1 Ocak 2014 Çarşamba

2013’te yitirdiklerimiz


6 Mart – ALVIN LEE
Ten Years After’ın kurucusu, gitarist ve vokalist Lee’yi 68 yaşında rutin bir cerrahi tedavinin ardından gelen komplikasyonlar sonucu İspanya’da kaybettik.

7 Mart – PETER BANKS ( Yes/ gitar )
Progresif rock grubu Yes’in gitaristi Banks , 65 yaşında kalp yetmezliğinden öldü.

12 Mart - CLIVE BURR (Iron Maiden’in eski davulcusu)
Iron Maiden’ın ilk üç albümünde davul çalan Burr, 56. yaşını kutladıktan 4 gün sonra uykusunda kalp krizinden hayata veda etti.

26 Mart – ERKMEN SENAN (Ressam)
80’lerin başı ve şimidiki ismiyle Mimar Sinan Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin güzel insanı Erkmen. Onu da kanser sonucu kaybettik.

12 Nisan – KEMANCI ZEKİ (Zeki Ateş)
80’lerin ortalarında başlayan dostluğun insanı. 1986’da itibaren eski Galata Köprüsü’nün altında “İlyas Abi’nin “Kemancı” isimli mekanının müdavimleri olarak tanışmıştık Zeki ile. Sonra Köprüaltındaki o mekanı Zeki sırtlandı ve orası bizim evimiz gibi oldu. Ardından köprü yandı ve Kemancı Taksim’e taşındı ve rock gruplarının sahne aldığı bir marka oldu.
Bu yıl Zeki’nin kanser olduğunu duydum, bir iki hafta sonra da kaybettik. Kemancı Zeki 50 yaşındaydı ve benim sanki 100 yıllık dostum gibiydi.

18 Nisan – STORM THORGERSON (Plak kapağı tasarımcısı, grafik sanatçısı)
Pink Floyd basta olmak üzere bir çok rock albümünün kapaklarını yapan sanatçı, 69 yaşında öldü.

22 Nisan – RICHIE HAVENS
Woodstock Festivali’nde ilk olarak sahneye çıkan ve “Freedom” isimli doğaçlama şarkısıyla tarihe yazılan folk müzisyeni, 72 yaşında geçirdiği kalp kriziyle hayata veda etti. Sanatçının ölümünden 4 ay sonra vasiyeti üzerine külleri tarihi Woodstock Festivali’nin yapıldığı alana döküldü.

2 Mayıs – JEFF HANNEMAN (Slayer / gitar)
Thrash metal grubu Slayer’ın gitaristi karaciğer yetmezliği sonucu 49 yaşında öldü.

 20 Mayıs - RAY MANZAREK (Doors / org)
The Doors grubunun klavyeli çalgılar ustası Manzarek, safra kesesinden kanser rahatsızlığı geçiriyordu. 74 yaşında tedavi gördüğü Almanya’daki hastanede kansere yenik düştü.

21 Mayıs – TREVOR BOLDER ( Uriah Heep / bas)
Uriah Heep’de 1977’den 2011’e kadar basgitar çalan Bolder, 2011’da pankreas kanserine yakalanmıştı. Tedaviler sonuç vermeyince tedavi gördüğü İngiltere Castie Hill Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Sanatçı 62 yaşındaydı.

4 Haziran JOEY COVINGTON (Jefferson Airplane / davul)
Covington 67 yaşındaydı ama bir rahatsızlığı yoktu. O Kaliforniya, Palm Springs’te geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını yitirdi.

23 Haziran - BOBBY BLAND
Soul ve Blues vokalisti Bland, 83 yaşında müzik çalışmalarına devam ediyordu. Tenesse’da verdiği bir konser dönüşünde evinde öldü.

28 Haziran – J.J. CALE
Eric Clapton ile anılan “After Midnight” ve “Cocaine” şarkılarının asıl sahibi J,J. Cale, 74 yaşında kalp rahatsızlığı sebebiyle öldü.

5 Ağustos – GEORGE DUKE
 Caz rock fusion tarzının 70’lerden gelen efsanesi keyboardcı Duke,  Los Angeles'ta 67 yaşında hayatını kaybetti. Kronik lenfositik lösemi tedavisi gören Duke, 40 yıllık kariyeri boyunca Frank Zappa  , Don Ellis,   Cannonball Adderley gbi müzisyenlerle çalışmıştı. Michael Jackson'ın 1979 tarihli "Off the Wall" albümünde de klavye çalan  sanatçı , 30'dan fazla solo albüm çıkarmıştı.

14 Ağustos – ALAN LAINER  ( Blue Oyster Cult /keyboard, gitar)
70’lerin unutulmaz hard rock grubu Blue Oyster Cult’ın elemanı Alan Lainer genellikle sigara içenlerin yakalandığı pulmener hastalığı sonucu 67 yaşında hayatını kaybetti.

8 Ekim – PHIL CHEVRON ( The Pogues / gitar)
İrlanda’nın folk müziği ile punk tarzını birleştiren The Pogues grubunun gitaristi Chevron bu yılın bahar aylarında kansere yakalandığı teşhis edildi. Sanatçı Ekim ayında da yenik düşerek yaşama veda etti. En son Ağustos ayında bir konsere çıkan gitarist 56 yaşındaydı.

27 Kasım – LOU REED  
Velvet Undergrount grubunun unutulmaz gitaristi ve vokalisti Lou Reed, rock sahnesinin önemli elemanlarından biri. 2013 yılının Mayıs ayında bir karaciğer nakli ameliyatı yaşayan sanatçı, Kasım ayında karaciğer rahatsızlığından 71 yaşında öldü.

10 Aralık - JIM HALL
Caz müziğinin ekol gitaristlerinden Jim Hall 83 yaşında hayata veda etti.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...