3 Kasım 2013 Pazar

Blues Festivali başladı

Maltı alınmış Blues Festivali

 Türkiye’nin ilk ve tek Blues festivali ismini değiştirerek 24. yılına giriyor. Sadece bir müzik türünün ayrıcalıklı bir festivali olmasının yanısıra Türkiye’yi Diyarbakır’dan Kayseri’ye, Edirne’den Samsuna kadar karış karış konserle gezen bir festivaldi Efes Blues Festivali. Bu festivalin ilk önce birayı hatırlatan “Pilsen” ibaresi kaldırıldı. O da yetmedi bu sene ismindeki “Efes” de tırpanlanarak “Blues Festival” oldu. Bu kısaltmayı “Blues Festival 24 ile Birlikte Hayata” sloganı ve logo ile geçmişteki 23 etkinliğin devamı olduğu hatırlatılarak bu sene de yola çıkıyorlar. Geçmişte bu festivalin İstanbul konserini albüm olarak çıkartan John Lee Hooker J.r.’ın albümünün içindeki festivalin eski isminin anonslarını yabancı plak şirketi siler mi acaba bilemiyoruz.
23 yıllık bir zaman diliminde Anadolu’nun her köşesine Blues’u değişik renkleriyle taşıyan festivale tanınmayan isimlerin getirildiği eleştrisi yer yer yapılsa da geçen zaman içinde Koko Taylor gibi tarihsel öneme haiz isimler de geldi. Bazı isimler her ne kadar tanınmıyor gibi gelse de Dünya Blues sahnesinde o kadar da bilinmiyor değiller.
“Blues Festivali” 1 Kasım ile 26 Kasım tarihleri arasında 17 şehirde verilecek konserlerle gerçekleşecek. Bu senenin bir farkı da konserlerin verileceği şehirler arasında İstanbul’un olmaması.
 Blues Festival 24 konserlerin de her yıl olduğu gibi üç isim konuk oluyor. Joe Louis Walker, Jimmy Burns ve Katherine Davis bu yıl ki konukları.
Bu yılın konuklarından ilki San Fransisko’lu gitarist, vokalist Joe Louis Walker, geçen yıl çıkan albümüyle oldukça beğeni toplamıştı.    
Festivalin ikinci ismi Jimmy Burn ise 70 yaşında ve kelimenin tam anlamıyla bir tarih. Vokal ve gitaristliğinin yanında armonika da çalan sanatçı, ailesinin grubuyla 12 yaşındayken Chicago’da sahneye çıkarak müziğe adım atmış. 1964’te ilk 45’lik plağını çıkartan Burn, 70’lerin sonunda müziğe ara vermek zorunda kalmış. 90’larda müziğe tekrar dönse de unutulmuş bir isim olarak Chicago’daki barlarda çalarken “Delmark” plak şirketinin sahibi Bob Kestler onu ikinci kez keşfederek albümlerini çıkartacaktı.
Festivalin üçüncü ismiyse gelenekselleştiği gibi Blues’ın kadın vokallerinden birini konuk ediyor. Katherine Davis aileden müzisyen bir sanatçı. Dedesi Louis Armstrong ve Count Basie gibi iisimlerin orkestralarında çalmış. Onun müziğe yönlenmesini sağlayan annesi ise bir operacı. Katherine Davis, Caz temelinde geleneksel Blues vokalini modern bir anlatıma taşıyor. Davis’in bir şarkıcı olduğu gibi diğer bir yandan da bir akademisyen.
Dün akşam Denizli’de başlayan Blues Festival 24 Antalya konseriyle sürecek. 17 şehri kapsayan turne ile yapılacak konserler 26 Kasım’da yapılacak Edirne konseriyle son bulacak.
  Blues Festival 24 ile Birlikte Hayata Programı
1 Kasım 2013 Cuma Denizli Anemon Denizli Oteli
2 Kasım 2013 Cumartesi Antalya Radama Plaza Hotel
3 Kasım 2013 Pazar Konya Dedenan Otel
5 Kasım 2013 Salı Kayseri Hilton Kayseri
7 Kasım 2013 Perşembe Mersin Mer-Yat Merada Center
8 Kasım 2013 Cuma Adana HiltonSA Otel
9 Kasım 2013 Cumartesi Hatay Anemon Antakya Otel
11 Kasım 2013 Pazartesi KKTC Jasmine Court Hotel – Disco
13 Kasım 2013 Çarşamba Gaziantep Dedeman Hotel
15 Kasım 2013 Cuma Diyarbakır Liluz Hotel
17 Kasım 2013 Pazar Trabzon Zorlu Grand Hotel
19 Kasım 2013 Salı Samsun Büyük Samsun Otel
21 Kasım 2013 Çarşamba Eskişehir Dedepark Hotel
22 Kasım 2013 Cuma Bursa Suare
23 Kasım 2013 Cumartesi Balıkesir Asya Pamukçu Termal Otel
25 Kasım 2013 Pazartesi Çanakkale Kolin Hotel

26 Kasım 2013 Salı Edirne Margi Hotel

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...