19 Ağustos 2013 Pazartesi

Woodstock’ın Açılışını Yapan Richie Havens’ın Vasiyeti Gerçekleşti.


 Woodstock Festivali’nin açılışını yapan folk şarkıcısı Richie Havens’ı bu yıl 72 yaşında kaybetmiştik. Ölümünden 4 ay sonra Richie Havens’ın vasiyeti gerçekleşti. Sanatçı’nın külleri  bu Pazar günü Woodstock festivalinin yapıldığı alana uçakla döküldü.  


1969’da yapılan Woodstock Festivali, üzerinden 44 yıl geçmesine rağmen hala unutulmazlar arasındadır. İşte o festivalde ilk sahneye çıkan isim Richie Havens’dı.  Kirli sakallı, dervişi andıran giysili bu adam sahnede gitarına abanırcasına tüm dünyaya “Özgürlük” diye haykıracaktı.  O kadar ünlü ismin arasında çok tanımamış bir folk şarkıcısı muhteşem ve tarihi anın açılışını yapacaktı.
O festivali görme olasılığım benim gibi 7 yaşında bir memur çocuğu için  imkansızdı. Zaten bu festivali bilmemiz de 5 yıl sonra olacaktı. O konserin plağını bir arkadaşımda görmüştüm. Bugün gibi hatırlarım ilk olarak “Freedom” diye haykıran adamla başlıyordu. Tabii o zaman onun Richie Havens olduğunu falan bilecek durumda değildim. Janis Joplin’i, Jimi Hendrix’i ve tabi Ten Years After’ı bekliyordum. O Long Play’i dinlememin üzerinden bayağı yıl geçti ve 80’lerin video döneminde bu konseri izledim ve Richie Havens’ı görüntülü olarak gördüm. Ve ondan sonra o açılıştaki damga beynime kazınacaktı. 
İşte o festivalin açılışında yer alan ve tüm dünyaya “Özgürlük” diye haykıran adam Richie Havens, bu yılın 22 Nisan günü New Jarsey’de kalp krizi geçirerek hayata veda etmişti. Ölümünün üzerinden 4 ay sonra Richie Havens’ın vasiyeti gerçekleşti. Sanatçı’nın külleri 18 Ağustos 2013, Pazar günü Woodstock festivalinin yapıldığı alana uçakla döküldü. Törene Richie Havens’ın ailesinden 30 kişi ve 1000 kişinin üzerinde Woodstock hayranı da katılmış.

“Open Tuning” denilen ritmik akışlı gitar çalma tarzıyla tanınan ABD’li folk gitaristi ve şarkıcısı Richie Haven 9 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak Brooklyn’de dünyaya gelmişti. 16 yaşında The Mc Crea Gospel Singers’la müzik hayatına başladı.  20 yaşında Brooklyn’den ayrılan sanatçı Greenwich Village’da kendini Beatnik akımı çevresinde toplanan müzisyenler, şairler arasında buluverdi.  Burada Bob Dylan’ın menejeri Albert Grossman onu farkedecekti . Böylece 1967 yılında Verve Records ile anlaşma imzalayarak ilk albümünü çıkartacaktı.
Richie Havens’ın geniş kitlelerce asıl tanınması 1969 Ağustos’unda gerçekleşen Woodstock Festivali ile olacaktı. Festivalde okuduğu “Mother Child  (Freedom)” daha önce hazırlanmış bir parça değildi. O anda doğaçlama olarak ve gitarda akor basmadan ritmik ataklarla çalınarak seslendirilmişti. Parça bitttiğinde de defalarca sahneye çağrılarak “bis” yaptırılmıştı.
1970’de “Stonehenge”, bir yıl sonra da “Alarm Clock” albümün yapan Havens, listelerde yükselecekti. 70’li yıllarda önemli işlere imza atan sanatçı bugüne kadar 20 stüdyo, 2 de konser albümü çıkardı. 2008’de “Nobody Left To Crown” albümünü yapan folk müzisyeni, 20 Mart 2012’de turnelerine nokta koyduğunu açıklamıştı. Sağlık sorunları ve yaşı sebebiyle konser turnelerini bitiren   Richie Havens,  22 Nisan pazartesi günü de New Jarsey’de kalp krizi geçirerek hayata veda edecekti.
Aptülika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...