20 Ağustos 2013 Salı

Doğumunun 114. Yıldönümünde Count Basie'ye Saygı

Caz müziğinde “big band” denilen orkestralar döneminin önemli şeflerinden biri hiç kuşkusuz Count Basie’dir.  26 Nisan 1984’de kaybettiğimiz piyanist, orkestra lideri Count Basie 21 Ağustos 1904’de New Jarsey’de dünyaya gelmişti. Yani bu büyük ustanın bugün 114. doğum yıldönümü. Bende bu büyük ustayı yaptığım çalakalem bir çizimle anayım dedim.

Count Basie ile ilgili ufak bir kaç kelam etmek gerekirse kendi adıma şunları söyleyebilirim:
-       * Orkestra liderlerini ilk dinlediğinizde imzayı bulabilmeniz zaman alabilir.  Ama Count Basie orkestrasını dinlediğinizde ritmik ve enerjik yapısıyla hemen imzayı bulursunuz.
-       * Kaçınılmaz swing özelliği de zikredilmesi gerekir.
-       * Count Basie orkestralarında teknik yeterlilik yüksektir. Bunu sağlayan Count Basie’dir. Sanırsınız ki çok otoriter bir adamdır. Tam tersine özellikler barındıran Count Basie akılcılıkla herkesin yapması gerekeni ortaya çıkaran bir sihirli değnektir. Belki de o resimlerinde elinde purosu ve kafasında kaptan kasketiyle dalgaları güle oynaya sütlimanlara döndüren keyif ehli gerçek bir kaptandır.
-       * Sundukları eserlerde bölümlemeli yazım ile enstrümanistlere fırsatlar açar,
-       * Sunulan parçalarda düzenleme (aranjman) önem taşır. Bu işin piri Quincy Jones’da onun orkestrasından çıkacaktı.
-       * Doğaçlamaya önem verir.
-       * Count Basie, orkestasıyla ünlüdür ama onu triosuyla da dinlediğinizde de ayrı bir keyif alırsınız.

-       * Caz orkestralarının, Piyano Blues’ın ve Kansas City stilinin güzel bir insanıdır.

       yazı ve çizgi : APTÜLİKA




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...