6 Ağustos 2013 Salı

BUDDY GUY 77 Yaşına Yeni Bir Albümle Girdi.


“Rhythm & Blues”

Blues’ın yaşayan iki efsanesi var. Bunlardan en eskisi 87 yaşına ulaşan ve halen müzik yapan B. B. King. Diğeri ise bugünlerde 76 yaşını deviren usta sanatçı: Buddy Guy
Louisiano doğumlu elektrik blues’un ekol gitaristi ve vokalisti 30 Temmuz’da 77. Yaşına adım attı. Tabi bunu da evinde değil, stüdyo’dan taze taze çıkan bir albümle karşıladı.
Blues devi Buddy Guy’ın 77 yaşına girdiği gün piyasaya çıkan “Rhythm & Blues” isimli, ikili (double) albümde de ustaya bir çok isim konuk olarak eşlik etmiş. Birinci CD (ya da plak) Rhythm bölümünden oluşuyor. Yani Buddy Guy’ın soul ve nefesli enstrümanların katılımıyla seslendirdiği 11 çalışma. İkinci bölüm ise Blues ağırlıklı işlerinden mürekkep olan 10 parçası yeralıyor.
“Rhythm & Blues” albümünde Buddy Guy’a konuk olarak yer alanlar arasında ünlü hard rock grubu Aerosmith’den Steven Tyler, Joe Perry ve Brad Whitford’un yanısıra Gary Clark Jr., Kid Rock, Keith Urban ve günümüzün Tina Turner’ı, Janis Joplin’i diye anılan Beth Hart var.
Chicago Blues’ın yaşayan tarihi Buddy Guy, elektrik blues gitarının tam anlamıyla bir ekolu olup, bir çok gitaristi etkilemiştir. Bunlar arasında hepsi başlıbaşına ekol olan Steive Ray Vaughan, Eric Clapton, Jimi Hendrix gibi isimler de vardır.

Müziğe Chicago Blues’ın doğduğu Chess Records yıllarında başlayan Buddy Guy, bu plak şirketinin efsanevi kayıtlanda çalmıştır. Bunların başında Muddy Waters’ın plaklarındaki ekipte yeralmıştı. Ayrıca  Chess Records’da kaydedilen ve blues tarihinin klasikleri arasında yerini almış olan: Howlin' Wolf'un "Killing Floor" ile  Koko Taylor'ın "Wang Dang Doodle" parçalarındaki gitarlar Buddy Guy’a aittir.
Blues armonikacısı Junior Wells’le de o yıllardan nefis doğaçlamaları olan Buddy Guy, Gammy ödüllerini de beş kez götürmüştür.
Blues’ın bu güzel agasına ne diyelim… Daha nice 77’leri devirmesi dileğiyle.

Aptülika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...