18 Temmuz 2013 Perşembe

QUIREBOYS


 ‘Spike’ lakabıyla bilinen Jonathan Gray, 17 yaşındayken doğduğu kent olan New Castle’dan ayrılarak Londra’ya gitmeye karar verecekti.  ‘Spike’ burada tanıştığı gitarist Guy Bailey'le müzik yapmaya karar verir. Guy Bailey’in kız kardeşi Julie’yi de aralarına alarak bir bar grubu kurdular. Bu grupta Chuck Berry ağırlıklı bir repertuar oluşturmuşlardı.
1980’lere gelindiğinde bir Rock ‘n Roll grubu kurmaya karar verdiler. Gruba isim olark “Choirboys” ismini düşünseler de aynı isimde 1977 yapımı bir filmin olduğunu öğrendiklerinde vazgeçip, “Quierboys” olarak değiştirdiler.
Gray ve Bailey bu süreçte İngilizlerin Hard Rock efsanelerinden UFO grubunun vokalisti Phill Mogg’un yeğeni basçı Nigel Moog ile tanıştılar. Nigel Moog’u da kadrolarına kattıktan sonra piyanoya Chris Johnstone’u da alarak grubun çekirdeğini oluşturdular. Bir sure sonrada gitarist Bailey’in çocukluk ve okul arkadaşı Nick Connell davula geçecekti. 28 Mart 1986’da İrlanda’lı gitarist Bernie Torme’in konserine açılış grubu olarak çıktılar.

1989 yılına gelindiğinde Quireboys grubu ilk 45’lik plağı (single) olan “7 Oclock”ı yapacaklardı. Plak İngiltere plak listelerine girip, yükselecekti. Bu başarının ardından EMI plak şirketi onlarla bir albüm anlaşması imzalayacaktı.  Böylece 1990 yılında ilk albümleri olan “A Bit of What You Fancy”  çıkacaktı. Albüm bir anda dikkatleri üzerine çekti ve İngiltere plak listelerinde bir anda ikinci sıraya yerleşti. Eleştirmenler tarafından da olumlu eleştriler alan albümden sonra grupİngiliz Rock’ının önemli temsilcilerinden Faces grubuna benzetiliyordu. Tabi vokalisti Jonathan Gray yani “Spike” da Rod Stewart ile eşdeğer görülüyordu.
“A Bit of What You Fancy” albümünden bir yıl sonra Quireboys’un ilk konser turnesi de başlayacaktı. ABD turnesinde L.A. Guns, Sourdgarden ve Iggy Pop ile birlikte konserlere çıkacaklardı. 1991’e gelindiğinde ise Whitesnake, Aerosmith’in “headliner” olarak yeralacağı Monsters Of Rock festivaline katılacaklardı. Donnington’da yapılan, Hard Rock ve Heavy konusunda gelenekselleşmiş ve de prestijli bu festivalde 72.000 kişilik bir dinleyici katılımı olmuştu. Böylece yeni çıkan bir grup olan Quireboys da genis kesimlerce tanınacaktı. 

Quireboys Avrupa ve Amerika’dan sonra Japonya’da da konser verecekti. Tokyo’da verdikleri bu konseri 50.000 kişi izledi. Bu uzun turnenin sonunda ise “Around The World” adlı konser albümleri müzik mağazalarındaki yerini alacaktı.

1993 yılına yeni davulcuları Rudy Richman’la giren grup, “Bitter, Sweet And Twisted” isimli ikinci stüdyo albümüyle gelecekti.  Bu albüm de bir hayli tutulsa da bu 1994 kadar sürebilecekti. Zira artık Grunge, Indie gibi yeni alternatif tarzlar çıkmıştı ve Quireboys gibi blues ve rock’n roll ağırlıklı hard’n heavy gruplarının pabucu dama atılmıştı. Grunge furyasından sonra birçok benzer grup gibi Quireboys da sessizliğe gömüldü.
2002’de yani 9 yıl aradan sonra tekrar toparlanan Quireboys “This is Rock ‘n Roll” ile müziğe döndü. Bunu 2004’te  “Well Oiled” ve ardından da 2009’a kadar 3 albüm takip etti. Quireboys 2013 yılında da “Beautiful  Curse” albümünü yapacaktı.

Albümleri


·      A Bit of What You Fancy (1990)
·      Around The World (1990) Live
·      Bitter, Sweet and twisted (1993)
·      Lost in Space (2000) Live
·      This is Rock’n Roll (2002)
·      Well Oiled (2004)
·      Homewreckers and Heartbreakers (2008)
·      Halfpenny Dancer (2009)
·      Beautiful Curse (2013)

 Sarı renkli olan albümler Blues Perişan arşivinde olanlar.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...