8 Temmuz 2013 Pazartesi

Neil Young and Crazy Horse “Americana”



NEIL YOUNG ÇILGIN ATIYLA AMERİKAN RÜYASINI SORGULUYOR

Neil Young 67 yaşında, 33. Stüdyo albümüyle karşımızda. Bu albümün bir özelliği de emektar grubu Crazy Horse’u 9 yıl aradan sonra tekrar yanına alması oluyor.  Kanadalı müzisyen “Americana” albümünde Amerikan folk şarkılarını yorumlamış. Böyle bir projeyi oluştururken de amacı “Amerikan Rüyası”nı sorgulamak olmuş. Bu klasikleşmiş folk şarkılarının da eleştirel ve ironik yönüyle bu amaca verdiği katkı da şaşırtıcı doğrusu. Albümün sonunda yer alan İngiliz besteci  Thomas Arne’in 18. Yüzyılda bestelediği “God Save The Queen” albümde  muhteşem bir hicivle karşımıza çıkıyor. Bu parçanın finale oturması “Amerikan Rüyası”nın çürümesine doğru tekrar başa dönmek gibi. Bu parça ile ilgili yapılan bir illustrasyonda da (aslında karikatür demek daha uygun olsa gerek) Kraliçe arkasında İngiliz bayrağının oluşturduğu  fonda oturuyor ve elinde iğne , iplik ABD bayrağının yırtıklarını dikiyor.

“Americana” albümünde “High Flying Bird” de yeraltında madende çalışan bir işçinin dışarı çıktığında ışıktan köroluşu, “Susannah” ile siyah insanın dramı, “Clemetine”de bir madencinin küçük kızı, “Gallows Pole” ile vahşi Batı’da kurulan bir darağacında patlayan silahlar anlatılırken hep ironi ve “Amerikan Rüya’sı na eleştirel bir bakış ve protest bir sunum hakim olmuş. Amerikan folkunun protest ve muhalif sesi Woody Guthrie’nin baş yapıtı “ This Land Is Your Land” da  Neil Young’ın albümünde yerini almış.
Neil Young vokal ve gitarda yeralırken, bas gitarıyla Bill Talbot, gitarıyla Frank ‘Poncho’ Sampedro, davuluyula da Ralp Molina “Crazy Horse” olarak  hazır bulunmuşlar. “Americana” albümünde Neil Young’ın “Crosby, Stills, Nash and Young” döneminden arkadası Stephan Stills konuk olarak yer almış. Çalışmanın bir başka özelliği de samimi ve keyifle hazırlanmış olması. Bunda da hiç kuşku yok ki  Young’n karısı Peri Young ile Stills ‘in geri vokallerinin katkısı çok büyük. 

Aptülika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...